«

»

Aug 11

Poliţele de malpraxis conform noii legi a sănătăţii vor acoperi obligatoriu şi daunele morale

Proiectul noii legi a sănătăţii, care a fost pus în dezbatere publică săptămâna trecută de ministerul de resort, include o serie de modificări cu privire la prevederile care legiferează acoperirea răspunderii civile profesionale a personalului medical prin poliţele de malpraxis. Astfel, proiectul noii legi a sănătăţii stipulează că asigurătorii vor trebui să acopere şi daunele morale rezultate din cazuri de malpraxis medical.

“Societăţile de asigurări care încheie contracte de asigurare de răspundere civilă profesională pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii de sănătate trebuie să asigure acoperirea atât a prejudiciului patrimonial, cât şi a prejudiciului moral solicitat de către pacient, de către moştenitorii pacientului sau stabilit de către instanţele de judecată”, potrivit proiectului de lege.

Până acum, în puţinele cazuri în care despagubirile morale erau acoperite de poliţele de malpraxis, faptul că sumele acordate în justiţie drept daune morale difereau foarte mult de la o speţă la alta, făcea ca riscul să fie dificil de evaluat şi preluat de asigurător. De aceea, pentru o poliţă de malpraxis care acoperea şi acest risc, tarifele erau mult mai mari, iar contractele presupuneau, pe lângă excluderi, limite de răspundere destul de reduse.

În plus, normele în vigoare prevăd limite minime de acoperire pe poliţele obligatorii de malpraxis, iar pentru a plăti cât mai puţin pentru respectarea obligaţiei legale, majoritatea medicilor se asigură la aceste limite minime.

În cadrul proiectului se stipulează însă un plafon al despăgubirilor morale pentru cazurile de malpraxis medical, urmând ca limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de către pacienţi cu titlul de daune morale să se stabilească de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Justiţiei, prin ordin comun.

“Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România îşi vor informa periodic membrii cu privire la limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de către pacienţi cu titlul de daune morale pentru malpraxis, recomandându-le acestora încheierea de asigurări de răspundere civilă profesională de natură să acopere aceste limite”, prevede proiectul noii legi a sănătăţii.

Acest proiect de lege prevede ca termenul de prescriere a actelor de malpraxis în cadrul activităţii medicale de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu excepţia faptelor ce reprezintă infracţiuni, să fie redus de la trei ani, cât este în prezent, potrivit legislaţiei în vigoare, la doar un an.

Noua legislaţie presupune stabilirea despăgubirilor prin procedura amiabilă, aceasta fiind “obligatorie şi prealabilă acţiunii judiciare”, pe cale de negociere între pacient şi asigurător, cu consultarea personalului medical implicat în cazul de malpraxis. Legislaţia în vigoare spune doar că despagubirile se pot stabili pe cale amiabilă, “în cazurile în care rezultă cu certitudine răspunderea civilă a asiguratului”, motiv pentru care, în toate cazurile de până acum, despăgubirea pacienţilor prejudiciaţi a fost stabilită de către instanţele de judecată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>