«

»

Jan 18

Cate masini de firma vor intra pe malus anul acesta?

Introducerea sistemului bonus-malus pentru masinile apartinand persoanelor juridice poate genera cresteri ale incasarilor pe un segment RCA deja afectat de rata mare a daunelor. In prezent, in prima luna de la lansarea sistemului, aproximativ 30% din masinile aflate in proprietatea firmelor au fost incadrate pe malus, conform specialistilor din piata de profil.

In portofoliul companiei EUROINS, asiguratii RCA persoane juridice au fost raspunzatori pentru aproximativ 37% din totalul dosarelor de dauna pe aceasta clasa in 2010, conform spuselor CEO-ului companiei, Iulius Alin BUCSA.

In cazul GENERALI Asigurari, ponderea persoanelor juridice in portofoliu este de aproximativ 30%, iar cea a persoanelor fizice de 70%. “Procentul de daune RCA generat de asiguratii persoane juridice in total daune RCA inregistrate pe societate in 2011 nu este relevant, avand in vedere ca ponderea asiguratilor PJ este mult mai mica decat a celor PF. Ceea ce este important e ca persoanele juridice inregistreaza o frecventa de producere a daunelor cu peste 3 puncte procentuale mai mare decat cea aferenta persoanelor fizice. Ceea ce este enorm”, a precizat Radu IONESCU, Head of Motor Department, GENERALI Asigurari.

Asadar, in momentul reinnoirilor, este de asteptat ca procentul de polite RCA cu malus pentru persoane juridice sa fie cu mult peste cel inregistrat pe retail.

“In aceasta perioada, in momentul reinnoirilor asigurarilor RCA pentru parcurile auto, peste 30% din vehicule au intrat pe categorii de malus. Cu toate acestea, bonus-ul de care beneficiaza celelalte masini fac ca prima totala platita de o firma sa scada sub nivelul celei de anul trecut”, a subliniat Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker.

Conform noilor reglementari ale CSA, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice incepand cu data de 1 ianuarie 2012. Atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, in situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, pentru a stabili clasa de bonus sau de malus aferenta, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat. Pentru persoanele fizice, sistemul de tarifare in functie de istoricul de daune a fost introdus inca de inceputul lui 2010.

2 comments

  1. asigurari rca

    Sunt foarte interesante aceste informatii , chiar nu stiam de ele , imi sunt foarte ajutatoare . Va multumesc si la cat mai multe informatii :D

  2. admin

    Cu multa placere!Va asteptam mereu pe blogul nostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>