«

»

May 11

Cea mai mare despăgubire RCA din istoria României

Sumele plătite de companiile de asigurări pentru vătămări corporale şi decese provocate de şoferii asiguraţi RCA se dublează de la an la an.

„Despăgubirile plătite efectiv de asigurători pentru vătămări corporale, împreună cu banii blocaţi pentru a constitui rezerve de fiecare dată când un avocat al persoanei prejudiciate cere despăgubiri, au depăşit anul trecut echivalentul a 250 milioane de euro. Ceea ce înseamnă jumătate din încasările totale ale societăţilor de asigurări, faţă de un procentaj de doar 1%-2% în 2001“, comentează pentru Capital Albin Biro, membru în consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi în Consiliul Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.

„Dacă nivelul despăgubirilor pentru vătămări corporale, incluzând daunele morale, va rămâne la fel de ridicat sau va creşte, vom ajunge să plătim prime foarte mari la asigurările RCA. Asigurătorii nu sunt societăţi de binefacere, iar la capitolul RCA oricum toată piaţa este în pierdere“, continuă Albin Biro.

În aceste condiţii, au apărut şi „vânătorii“ profesionişi de despăgubiri în rândul avocaţilor. În ultimii ani, au existat mai multe cazuri în urma cărora companiile au fost forţate să plătească sume uriaşe.

„A luat naştere o categorie întreagă de avocaţi care se ocupă aproape exclusiv cu astfel de cazuri. Ei nu preiau însă orice speţă. Caută cazuri sociale, dramatice, cu impact mediatic. Un părinte care a lăsat singuri trei copii, o familie nevoiaşă care şi-a pierdut unicul copil, cazuri în care sunt implicate personalităţi locale. Astfel, pot impresiona mai uşor completele. Oricum, cea mai mare parte a banilor ajunge la avocat, nu la victime. Vorbim de minimum 60% din despăgubire“, ne explică un avocat.

Un proces în derulare care implică societatea Carpatica Asig are toate şansele să devină lider în topul despăgubirilor. Pe fond, Carpatica a fost obligată la plata a 1,2 mi­lioane de euro despăgubiri pentru daune morale şi încă 700 de euro lunar pe perioada în care una dintre victime, grav rănită, nu poate munci, scrie Capital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>