«

»

May 26

Daunele morale sunt greu de estimat dacă nu ai repere

În prezent, în România există doar o prevedere în normele RCA potrivit căreia daunele morale se acordă în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România (în amiabil abia începând cu anul 2005). În baza acestor prevederi, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a început, încă din anul 2007, să constituie o bază de date cu practica judiciară din România.

Despăgubirea generală medie acordată în urma deciziilor Curţilor de Apel a fost de aproape 53.000 lei, cele mai mari fiind acordate pentru decesul unui părinte (75.097 lei), limita medie inferioară fiind aferentă relaţiei de rudenie frate/soră.

Au fost preluate spre studiu 2339 de decizii de la nivelul Curţilor de Apel din România, pronunţate în anii 2009 şi 2010, acestea fiind cele mai recente date conţinute de portalul Jurindex – chiar şi la ora actuală. Pentru deces au fost centralizate 715 cazuri, în timp ce pentru vătămări corporale au fost centralizate 621 cazuri.

Sorin GRECEANU, Director General F.P.V.S., a explicat : “Daunele morale sunt greu de estimat dacă nu ai repere. Absenţa unor criterii obiective în legislaţia naţională a condus la o practică judiciară “relativ” neunitară care a pus în dificultate şi procesul de regularizare pe cale amiabilă, părţile implicate neavând un sistem de referinţă comun”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>