«

»

Mar 26

Definitia asigurarilor.

Asigurarea poate fi definită ca fiind operaţiunea prin care un asigurator, organizând pe principiul mutualităţii un număr mare de asiguraţi, expuşi la anumite riscuri, îi indemnizează pe aceia dintre ei care suferă pierderi la producerea acestor riscuri din fondul comun constituit din primele de asigurare sau cotizaţiile încasate.
Această definiţie pune în evidenţă caracteristica esenţială a asigurării, aceea de a fi o operaţiune complexă, antialeatorie, de luptă colectivă împotriva hazardului. Cu cât numărul de participanţi este mai mare, cu atât şi eficienţa acestei lupte este mai mare. Definită astfel, asigurarea capătă percepţia de utilitate publică sau de grup, ceea ce este mai aproape de realitate decât imaginea de joc al hazardului între două părţi contractante, pe care o inspiră definiţia contractului de asigurare din legislaţiile diverselor ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>