«

»

Jun 30

Intrebari frecvente RCA

  1. De ce exista diferente mari de tarife intre societatile de asigurare?

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana piata asigurarilor a devenit libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret in functie de: politica lor de pret, costurile cu daunele avute in judetul respectiv, tipul masinii, varsta conducatorului, de dorinta de a acapara o anumita cota de piata. Conditiile generale pentru asigurarea RCA sunt in principiu aceleasi peste tot.

2.Ce este constatul amiabil?

Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii: exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nefiind necesara implicarea politiei.

In cazul in care accidentul s-a soldat cu victime sau partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.

3.Se plateste T.V.A. pentru politele de asigurare?

NU, politele de asigurare nu sunt purtatoare de TVA.

4.Am fost lovit de un autovehicul care nu avea asigurare RCA. Ce fac?

Trebuie sa va adresati Fondului de Protectie a Victimilor Strazii, fond administrat de BAAR. Acesta va poate despagubi.

5.Cat este reducerea pentru pensionari si pe baza caror documente se ofera ?

Reducerea pentru pensionari difera de la o societate de asigurare la alta, poate sa fie intre 30% si 50 %. Se ofera pe baza talonului de pensie care trebuie anexat la polita de asigurare ce ramane la asigurator.

6.Se poate incheia rca pentru masinile inmatriculate in alta tara?

Nu, tuturor societatilor de asigurare din Romania le este interzis sa incheie RCA pentru masinile inmatriculate in alte tari.

7.Am cumparat o masina second hand, am nevoie de asigurare RCA?

Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare vechea polita isi inceteaza valabilitatea. Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina aveti nevoie de o noua asigurare RCA pe numele noului proprietar. Daca numarul de inmatriculare se va schimba, se face fara el, numarul de identificare al autovehiculului (seria de sasiu) fiind cel mai important.

8.Ce trebuie sa fac in caz de dauna auto?

In primul rand va trebui sa mergeti la politie si sa obtineti avizul de reparatie si procesul verbal. Apoi anuntati firma de asigurare in termen de 48 de ore despre dauna. Va trebui sa mergeti la cel mai apropiat sediu al acesteia pentru a deschide un dosar de dauna la care va trebui sa depuneti:

  • avizul de reparatie de la politie si procesul verbal;
  • daca reparatia se face pe RCA-ul celui vinovat va trebui sa aveti o copie dupa RCA-ul acestuia;
  • daca reparatia credeti ca ar putea dura prea mult pe RCA si aveti CASCO puteti sa mergeti la firma de asigurari unde v-ati facut asigurarea CASCO si sa va deschideti acolo dosarul de dauna urmand ca ei sa primeasca banii de la firma de asigurari unde soferul vinovat si-a facut RCA-ul;
  • daca masina este in leasing o scrisoare prin care firma de leasing isi da acordul pentru reparatie;
  • sunt necesare si alte acte precum copie dupa B.I. / C.I., talonul masinii sau alte documente solicitate de asigurator.

Acest proces poate dura de la cateva zile la cateva luni in functie de gravitatea daunei si de asiguratorul ales.

9.Am vandut masina, dar asigurarea RCA mai era valabila, pot recupera banii pe perioada ramasa pana la expirarea asigurarii?

Sigur,va trebui sa va adresati societatii de asigurare care v-a emis polita, banii vi se vor inapoia pe perioada ramasa neasigurata.Atentie insa, va trebuie sa predati polita in original si cateva documente in functie de asigurator.

10. Daca imprumut masina unui prieten acesta poate circula cu RCA-ul meu; mai este valabil?

Autovehicolul este acoperit de asigurarea RCA, indiferent de cine il conduce in acest caz, insa, mare atentie: persoana la care il imprumutati trebuie sa detina permis de conducere pentru categoria autovehicolului respectiv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>