«

»

Apr 23

Masinile albe sunt cele mai ferite de accidentele rutiere

Un studiu al MONASH University Accident Research Centre a aratat ca masinile de culoare deschisa au cele mai mici sanse sa fie implicate intr-un accident rutier, albul fiind desemnat cea mai “sigura” culoare pentru masini, fiind urmat de galben, crem si bej. La polul opus se afla masinile negre, gri sau argintii, care au cea mai ridicata rata de implicare in coliziuni, fiind mai greu de distins pe sosea.

Studiul a mai demonstrat ca acest factor e luat in calcul doar in timpul circulatiei pe timp de zi, pentru ca, noaptea, luminozitatea redusa alaturi de fasciculele farurilor anuleaza efectul culorii masinii.

Totusi, conform producatorului american de vopseluri auto PPG, in 2011 culoarea favorit a soferilor este albul, cu 21% din totalul preferintelor. Acesta a fost urmat de negru si gri, care au adunat fiecare cate 20% din voturi, la nivel mondial. Sondajul mai arata ca europenii prefera negrul (26%), urmat de alb (19%) si argintiu (16%).

In Marea Britanie exista chiar o corelatie intre culoarea masinii si prima de asigurare platita de un sofer pe baza statisticilor amintite anterior. Astfel, aceasta practica poate fi preluata in viitor si in alte tari de pe glob, deci alegerea culorii unei masini ar putea deveni mai mult decat o preferinta proprie in momentul in care ne cumparam un nou vehicul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>