«

»

Aug 03

Noua Lege a Sănătăţii în dezbatere publică din septembrie 2012

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine că în luna septembrie noua lege a sănătăţii va intra în Parlament pentru dezbatere publică, urmând ca din octombrie să poată fi adoptată.

Cele mai semnificative modificări conform cu noua formă a legii sunt :

- transformarea instituţiilor publice (caselor judeţene) în structuri mutuale, care oferă posibilitatea asiguratului să aiba un control asupra banilor alocaţi pentru asigurările de sănătate, întrucât Fondul de Asigurări de Sănătate se va colecta într-un fond separat. Acest aspect al asigurărilor de sănătate vizează şi obligativitatea la plată a tuturor asiguraţilor.

- reorganizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în Autoritatea Naţională de Reglementare şi Control a Asigurărilor de Sănătate.

- spitalele nu se vor mai supune legislaţiei instituţiilor bugetare, iar decizia privind modul de organizare al instituţiei sanitare va aparţine conducerii fiecărui spital în parte.

- medicii de familie vor trebui să cunoască foarte bine starea de sănătate a pacienţilor proprii, întrucât au obligativitatea de a depista şi preveni o eventuală boală cronică la care este expus pacientul său.

- în ceea ce priveşte pachetele de servicii medicale, se evidenţiază faptul că toate persoanele vor fi obligatoriu asigurate. Persoanele cu venituri reduse pot opta pentru un pachet social de servicii medicale ce poate acoperi, spre exemplu, medicamentele cu un cost mai mic de 10 lei care au fost scoase de pe lista medicamentelor compensate. Pentru restul populaţiei, sunt create pachete de servicii de bază, precum şi pachete facultative, în funcţie de venituri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>