«

»

Apr 24

O nouă încercare de introducere a legii sănătăţii

În luna iunie a acestui an va lua formă noul proiect al legii sănătăţii, pentru care autorităţile lucrează intens în această perioadă, la cererea expresă a FMI.

Pentru actualul proiect revizuit, Cepoi a spus că se doreşte “un sistem competitiv între public şi privat atât în ceea ce priveşte pachetul de bază (un pachet garantat asiguraţilor din contribuţiile pe care le plătesc), cât şi cel complementar”. Nu se ştie însa către cine va înclina balanţa de aceasta dată, spre sistemul privat sau spre cel de stat, acesta declarând doar că sistemul “se va dezvolta în funcţie de opţiunea populaţiei”.

La rândul său, Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că urgenţele rămân gratuite: “S-au făcut eforturi mari pentru a creşte fondurile alocate, care în ultimii cinci ani s-au dublat de la 10 miliarde de lei la aproape 20 de miliarde de lei (4,6 mld. euro). Modul cum s-a distribuit însă această creştere lasă foarte mult de dorit. Am avut o creştere exagerată a consumului de medicamente, neputând să asigurăm aceeaşi creştere la nivelul spitalelor”, a spus Lucian Duţă.

“Calitatea serviciilor medicale creşte pentru că pacienţii au acces la medicamente la care nu aveau acces în trecut”,a mai spus Duţă.

România este în continuare singura ţara din Europa în care bugetul alocat pentru spitale este egal cu bugetul alocat pentru medicamente. “Este adevărat că sistemul e subfinanţat, că sumele alocate per pacient sunt mici, dar observăm că bugetul alocat medicamentelor a crescut în detrimentul scăderii serviciilor în spitale”, declara în continuare Lucian Duţă.

El a precizat că instituţia pe care o conduce reprezintă de fapt Ministerul de Finanţe al sistemului medical şi că, funcţional, are mai multe puncte comune cu Ministerul Finanţelor decât cu cel al Sănătăţii, pentru că trebuie să asigure echilibrul financiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>