«

»

Jan 04

Permis auto anulat? Cum redobandesti dreptul de a conduce ?

Anularea permisului auto reprezinta una dintre cele mai drastice pedepse pentru soferii care incalca regulile de circulatie. Totusi, anularea nu este permanenta, conducatorul auto avand dreptul sa isi redobandeasca permisul de conducere. Aflati astazi cum trebuie procedat pentru a obtine din nou dreptul de a conduce.
Infractiunile pentru care se anuleaza permisul auto sunt prevazute in Codul Rutier la art. 114.

Spre exemplu, anularea permisului de conducere se dispune daca titularul a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a incalcarii regulilor de circulatie.

De asemenea, permisul de conducere este anulat daca a fost obtinut cu incalcarea normelor legale sau daca a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat intr-un proces penal pentru savarsirea unei infractiuni de ordin rutier.

Anularea permisului auto este dispusa si in cazul in care un sofer pune in circulatie sau conduce un autoturism neinmatriculat ori cu un numar de inmatriculare fals.

Art. 114 mai stabileste ca unui conducator auto ii poate fi anulat permisul de conducere si daca paraseste locul unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau ranirea unei persoane. Aceeasi sanctiune intervine si daca soferul implicat intr-un accident soldat cu victime modifica sau sterge urmele accidentului.

Cum redobandesti dreptul de a conduce

Dupa anularea permisului auto, pentru a mai putea conduce pe drumurile publice, trebuie sa obtineti un nou carnet de sofer.

Este important de retinut ca, spre deosebire de cei care isi iau pentru prima data permis, soferii care au avut permisul anulat nu mai trebuie sa urmeze din nou cursurile unei scoli de soferi.

Pentru a va putea prezenta la examenul pentru obtinerea permisului auto, trebuie sa depuneti, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inamtriculare a Vehiculelor din judetul in care aveti domiciliul, resedinta sau rezidenta, un dosar care va contine:

  • cererea-tip, semnata de solicitant;
  • fisa de scolarizare, completata numai pe fata imprimatului cu datele personale ale solicitantului si semnata de catre acesta;
  • fisa medicala-tip cu avizul medicului ,,Apt pentru conducerea vehiculelor” din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea;
  • certificatul de cazier judiciar;
  • copia hotararii judecatoresti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta de Codul penal, dupa caz, ramasa definitiva;
  • copia actului de identitate;
  • chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere.

Apoi veti sustine proba teoretica si proba practica, la acelasi serviciu public comunitar la care ati depus dosarul, in zile diferite, pe baza unei programari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>