«

»

May 05

Poliţia Rutieră pregăteşte noi modificări ale legislaţiei în domeniu

Odată cu începerea sesiunii parlamentare de toamnă, Poliţia Rutieră vizează introducerea spre dezbatere parlamentară a unui set de modificări pentru Legea circulaţiei pe drumurile publice. Printre acestea se prevăd sancţiuni mai dure pentru şoferii violenţi în trafic, amenzi mai mari, dar şi eliminarea punctelor de penalizare.

Stabilirea cuantumului amenzilor va ramâne în sarcina Parlamentului, deoarece acest fapt nu intră în atribuţiile Poliţiei Rutiere, a specificat Lucian DINIŢĂ, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un interviu acordat ziarului Gândul. De asemenea, nu se ia în considerare un sistem de amenzi bazat pe cuantumul venitului şoferului.

Pentru şoferii violenţi în trafic se vizează suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de doi ani. În acelaşi timp, se vor elimina punctele de penalizare, deoarece acestea nu mai există nicăieri în spaţiul Uniunii Europene şi nu mai pot fi cuantificate. Pe lângă acestea, se va introduce o definiţie clară a “stării de ebrietate”, pentru a armoniza legislaţia locală cu cea la nivel european.

Noile modificări ale legii vor marca şi introducerea principiului răspunderii obiective, conform caruia vor fi sancţionaţi şoferii autovehiculelor care au comis nereguli, dar care nu au fost opriţi în trafic. De exemplu, în cazul radarelor fixe, amenda este trimisă la domiciliul proprietarului, iar acesta este rugat să precizeze cine se afla la volan la momentul contravenţiei. După modificare, proprietarul va fi nevoit să plătească amenda şi să o recupereze de la şoferul care a înfăptuit contravenţia.

Lucian DINIŢĂ a mai dezminţit şi zvonurile apărute recent în presă despre confiscarea autovehiculului în urma anumitor contravenţii sau eliminarea posibilităţii de a contesta procesele verbale întocmite de agenţii de Poliţie. Aceasta din urmă va fi, ca şi până acum, de 15 zile, dupa care amenda sau suspendarea permisului devin cu titlu executoriu şi nu mai pot fi contestate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>