«

»

Jan 13

Semnalele luminoase colorate – cine le foloseste si ce obligatii au soferii cand le vad in trafic

Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule si, in functie de culoarea pe care o au, obliga soferii sa actioneze diferit!

Astfel, potrivit art. 32 din Codul Rutier, lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers cat mai aproape de marginea drumului, in timp ce lumina albastra obliga soferii sa acorde prioritate de trecere.

In cazul in care vad lumina galbena, soferii trebuie sa circule cu atentie.

Acelasi act normativ specifica si care sunt autoritatile sau institutiile care pot utiliza semnalele luminoase colorate.

Lumina rosie poate fi utilizata doar de vehiculele politiei si pompierilor.

In ceea ce priveste semnalele luminoase albastre, ele au un spectru mai larg de utilizare.

Spre exemplu, sunt autorizate sa foloseasca lumini albastre autovehiculele politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si cele ale serviciului de ambulanta, medicina legala sau protectie civila.

De asemenea, pot utiliza lumini albastre si masinile Ministerului Apararii Nationale care insotesc coloane militare, precum si vehiculele unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza sau ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei.

In plus, si masinile de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public pot folosi luminile albastre atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

Toate autovehiculele care folosesc lumina rosie sau albastra sunt obligate sa fie echipate, de asemenea, si cu mijloace speciale sonore de avertizare.

Mai mult, pe autovehiculele ANAF, inscriptionate vizibil cu denumirea si sigla institutiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea in trafic a autovehiculelor in scopul exercitarii atributiilor de control specifice.

Lumina galbena poate fi utilizata de “autovehiculele cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite ori care insotesc asemenea vehicule, cele care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, cele destinate intretinerii, repararii ori verificarii unor lucrari efectuate in partea carosabila sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii, transportului si depanarii autovehiculelor ramase in pana sau avariate, precum si tractoarele care tracteaza utilajele agricole si tehnologice cu dimensiuni de gabarit depasite”, dupa cum specifica Codul Rutier.

Actul normativ mai precizeaza ca vehiculele care sunt autorizate sa foloseasca lumina galbena, precum si cele care apartin politiei (si pot utiliza lumina albastra, potrivit legii), pot fi echipate si cu dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participantilor la trafic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>