«

»

Sep 11

A fost platita cea mai scumpa despagubire pe RCA din Romania: 1 mil. EUR

Cea mai mare despagubire inregistrata pana in prezent pe o polita RCA in Romania a fost platita catre familiile a doua fetite, una decedata, iar cealalta ranita grav in urma unuiaccidentrutier. Accidentul a avut loc in orasul Stefanesti, judetul Arges, unde acestea se jucau pe o alee dintre blocuri si au fost lovite de un automobil.

Procesul a durat 2 ani, iar la finalul acestuia instanta a hotarat ca asiguratorul de raspundere civila auto al masinii vinovate sa plateasca 500.000 EUR parintilor fetei decedate si 500.000 EUR tutorilor celei accidentata grav.

In acest moment, in Romania, acoperirea maxima a politelor RCA pentru vatamari corporale si deces este de 3,5 mil. EUR per eveniment. In urma cu 2 ani, aceasta limita era de 1,5 mil. EUR, ceea ce releva faptul ca judecatorii au acordat doua treimi din suma maxima posibila drept despagubire.

Desi in lege este prevazuta acordarea daunelor morale inclusiv pe cale amiabila, asiguratorii din Romania evita sa incheie tranzactii extra-judiciare pentru daune morale tocmai pentru ca se confrunta cu dificultatea de a cuantifica aceste prejudicii.

Problema daunelor pentru vatamari corporale si deces a intrat de putina vreme in atentia autoritatilor si a companiilor de asigurari, odata cu marirea, de la an la an, a limitelor de despagubire, aceasta urmand sa ajunga la 5 mil. EUR per eveniment in 2012. In acelasi timp, tot mai multe persoane, sustinute sau nu de avocati specializati, au devenit constienti de acest drept si, de cele mai multe ori, cer despagubiri in limita maxima admisa de lege.

In normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se precizeaza ca astfel de daune sunt cuantificate in conformitate cu legislatia in vigoare si cu jurisprudenta existenta in Romania. Insa jurisprudenta nu constituie izvor de drept in tara noastra.

Daunele pentru vatamari corporale si deces au ajuns anul trecut la 7% din totalul despagubirilor platite pe segmentul auto in 2010, in crestere fata de 2009. In acest context, CSA, alaturi de reprezentanti ai companiilor de asigurari din piata au format un grup de lucru care elaboreaza un ghid in acest domeniu, care sa poata fi utilizat pentru a stabili cu mai mare acuratete nivelul despagubirilor acordate in aceste cazuri.

In acelasi timp, contrar unei cresteri constante a nivelului despagubirilor, tarifele pe RCA au fost mentinute la un nivel relativ redus. De altfel, pretul pentru RCA a fost tot timpul un subiect sensibil pentru companii, avand in vedere ca aceasta reprezinta cea mai dezvoltata forma de asigurare din Romania si aduce o mare parte din incasari.

Conform statisticilor CSA, la sfarsitul anului trecut numarul de dosare platite in baza politelor RCA a scazut cu 4%, pana la 328.527. In acelasi timp, dauna medie a cunoscut o crestere de 8%, ajungand de la 4.486 lei in 2009, pana la 4.844 lei in 2010. In medie, poltia RCA costa insa cu putin peste 100 EUR.

Calculator Rca , Forum RCA , Blog Casco , Rca ieftin , Forum Rca , Forum Casco , Forum Asigurari locuinte !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>