«

»

Nov 08

Atentia sporita la volan

Pentru o conducere sigura, trebuie sa fiti atent, iar atentia la volan va ajuta sa recunoasteti o posibila situatie periculoasa si sa evitati un accident.

Statisticile spun ca cele mai dese accidente, ciocniri, au loc la mica distanta de casa. In aproprierea casei avem tendinta de a fi mai putin atenti.

A fi atent la volan trebuie sa va intre in obisnuinta. Trebuie sa invatati sa va coordonati vederea cu gandul si sa analizati in continuu ce vedeti in timp ce conduceti, asa numita “conducere preventiva”.

Studii recente arata ca riscul de accident se dubleaza, la un sofer care-si schimba privirea de la drum pentru 2 secunde, folosirea telefonului mareste de patru ori riscul unui accident, iar discutiile purtate la volan de 1,3 ori.

La 60 km/h parcurgem, in 3 secunde, fix 50 m.

Principalele motive de distragere a atentiei care va pot pune in pericol viata :

  • Utilizarea telefonului mobil
    Chiar daca aveti casca, mai bine pastrati convorbirea telefonica pe mai tarziu. S-a dovedit ca vorbitul la telefon distrage puternic atentia. Dar in cazul in care chiar este nevoie sa preluati apelul, spuneti-i persoanei de la celalalt capat ca sunteti pe drum si ca o veti apela mai tarziu.
  • Nu ascultati muzica in timp ce conduceti
    Faptul ca va aplecati pentru a schimba CD-ul sau pentru a trece la un alt post de radio este suficient pentru ca un accident sa se intample. Pentru a preveni acest lucru, pregatiti din timp CD-ul sau CD-urile preferate si rezumati-va doar la le asculta sau a folosi comenzile de pe volan pentru ajustari.
  • Nu mancati la volan
    In loc sa inghititi pe nerasuflate in timp ce conduceti si in plus sa incercati sa beti si un pahar cu suc, mai bine parcati undeva si mancati linistit.Este mai sigur.
  • Mesaje scrise
    Scrierea SMS-urilor este, probabil, unul din cele mai bune moduri de a comunica: mesaje rapide fara a deranja prea mult destinatarul si fara a fi nevoiti sa vorbiti cu acesta daca nu doriti. Dar, un SMS nu este chiar cea mai buna idee in timp ce conduceti. Aveti doar doar doua maini si ele trebuie tinute pe volan.
  • Nu efectuati reglari la volan
    Este firesc sa vreti sa ajustati diferite functii ale masinii, dar daca pierdeti prea mult timp cu asta in timp ce conduceti s-ar putea sa va expuneti pericolului. Efectuati aceste lucruri inainte de a porni la drum
  • Atentie doamnelor, nu va refaceti machiajul la volan
    Nu este nevoie decat de cateva secunde in care sa va uitati in oglinda pentru ca o coliziune sa aiba loc. In plus, va puteti aranja cand ajungeti la destinatie inainte de a iesi din masina.
  • Nu va urcati nervos la volan
    Sa conduceti suparat si nervos este la fel de grav ca si atunci cand conduceti in stare de ebrietate. Judecata este incetosata si fara sa va dati seama apasati tare pedala de acceleratie.
  • Discutii cu ceilalt pasageri
    Acest lucru este incitant, mai ales daca un prieten se avanta sa povesteasca cu patos ceva irezistibil si va face sava luati ochii de la drum.
  • Informati-va asupra rutei din timp
    Citirea hartilor sau a traseelor cu o mana pe volan poate fi periculos. Localizati destinatia si faceti-va o idee de locul in care trebuie sa ajungeti inainte de urca in masina sau trageti pe dreapta daca trebuie sa aruncati o privire mai atenta pe harta.

Pentru orice informatie accesati site-ul nostru http://rca-deal.ro .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>