«

»

Nov 05

Ce e de facut in caz de avarie totala?

Avaria totala este atunci cand masina nu mai poate fi reparata (acest lucru se stabiliste pe baza de expertiza tehnica autorizata) sau cand reparatia costa mai mult decat (suma asigurata – fransiza aplicabila) ;
Avaria totala este stabilita si hotarata de catre asigurator http://rca-deal.ro/, in baza documentatiei la dosar. Dvs. duceti masina in service autorizat, acestia evalueaza tehnic epava (ceea ce a mai ramas din masina) si va ofera unul din cele 2 raspunsuri posibile:

  • epava nu poate fi reparata, raspuns insotit de memoriu tehnic semnat si stampilat.
  • epava poate fi reparata, raspuns insotit de deviz provizoriu de reparatie, semnat si stampilat.

In caz de avarie totala, asiguratorul http://rca-deal.ro/este obligat sa plateasca o suma obtinuta prin scaderea din SA a:

  • fransizei, daca exista;
  • valoarii ratelor ramase de achitat;
  • valoarii epavei.

Majoritatea asiguratorilor va vor propune ei o suma pentru epava (de regula 15 – 45% din SA). Ceea ce trebuie sa stiti este ca NU sunteti obligati sa acceptati propunerea lor.

In cazul in care refuzati propunerea asiguratorului:

  • puteti negocia cu el aceasta valoare, sau
  • aveti obligatia sa cautati sa valorificati cat mai bine epava. Aceasta inseamna ca veti cere oferte de la cimitire de masini pentru preluarea epavei, veti cere oferta de la Remat (fier vechi), veti da anunt in ziar si veti nota ofertele primite intr-un termen rezonabil (2-4 saptamani). Cu toate aceste valori, va veti adresa asiguratorului si ii veti da acestuia posibilitatea sa aleaga. Daca acesta refuza oficial oricare dintre ofertele primite de dvs. si nu negociaza cu dvs. valoarea epavei, valorificati epava la cel mai bun pret oferit si cereti asiguratorului sa va despagubeasca diferenta.

In cele mai multe cazuri, agentii constatatori ai asiguratorului va vor indica o persoana careia sa-i vindeti epava si va vor indica si pretul tranzactiei. Dupa efectuarea tranzactiei, asiguratorul va va plati suma rezultata din calculul prezentat mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>