«

»

Sep 18

Centura de siguranta…obligatorie?

Ce se poate intampla daca nu purtati centura de siguranta?
Va puteti izbi cu o forta de sute de kilograme de ceilalti pasageri sau de volan, portiere, scaune. Puteti zbura prin parbriz sau printr-un geam lateral zeci de metri, aterizand pe pamant gol, sau pe contrasens, intr-un stalp de inalta tensiune sau intr-un copac.
Daca ramaneti in viata, puteti ramane cu leziuni foarte grave.

De ce trebuie sa purtam centura de siguranta ?
In cazul unui accident produs la o viteza relativ mica (45 km/h), persoanele aflate in autoturisme care nu poarta centura de siguranta pot fi aruncate in afara cu o forta de 30 ori mai mare decat greutatea proprie. Este gresit sa ne incredem exclusiv in functionarea airbag-urilor. Impactul cu orice obiect din masina corespunde lovirii cu un baros in fata, caderii in cap de la sase metri, izbirii de un zid de beton sau cu un geam cu viteza de 60km/h.

De ce nu purtam centura de siguranta ?
Soferii au gasit modalitati diverse de a scapa de centura: o aseaza peste piept, fara sa o prinda in dispozitiv ori o tin pe mana stanga.
Pentru masinile cu sistem de avertizare sonora ei trec centura prin spatele scaunului sau introduc un capat de centura de siguranta in dispozitiv.

Motivele pentru care nu poarta centura de siguranta sunt diferite.
Multi considera ca deranjeaza, insa centura se poate regla pe inaltime pentru confortul fiecarui pasager, daca totusi deranjul persista, trebuie sa va ganditi ca ranile pe care le puteti capata intr-un accident provoaca un disconfort mult mai mare.

Unii considera ca in caz de accident, sunt mai greu de scos sau ies mai greu din masina. Folosirea centurii mareste sansele sa ramaneti constienti dupa un impact si sa puteti iesi din autoturism.

Altii considera ca in oras nu au nevoie sa foloseasca centura. S-a constatat ca si la o viteza redusa, forta impactului este mare.

Se considera ca daca se sta in spate nu este nevoie de centura. Pasagerii din spate care nu folosesc centura pot fi proiectati catre cei din fata.

Unii merg pe principiu ca daca sunt suficient de atenti, nu au nevoie de centura. Daca sunteti un sofer responsabil trebuie sa luati in calcul ca exista si soferi neatenti.

Un alt motiv este ca distanta pe care o veti parcurge este scurta, accidentele insa se pot produce oriunde.

Va bazati pe airbag-uri. Airbag-urile insa functioneaza in cele mai bune conditii numai impreuna cu centura, nu o suplinesc. La unele automobile moderne, airbag-urile nu se activeaza daca centura de siguranta nu este pusa.

Pentru transportul copiilor mici unii considera ca este mai bines a fie tinuti in brate. Nimic nu ii protejeaza pe copii sau bebelusi mai bine decat un scaun de masina, nici centura, nici bratele mamei si cu atat mai putin lasarea lor pe bancheta fara nici un mijloc de prindere.

Gravidele sunt scutite de purtarea centurii de siguranta. Motivul pentru care ele pot fi scutite sa poarte centura de siguranta este posibilitatea unui accident in care tensiunea aplicata pe abdomenul gravid sa afecteze fatul. In ce priveste condusul masinii, dupa luna a sasea, dimensiunea burtii poate fi un inconvenient, orice frana brusca va impinge abdomenul catre volan.
Exista totusi solutii. Puteti trece partea orizontala a centurii pe sub burta, iar partea oblica diagonal peste piept, printre sani. Nu pozitionati niciodata centura orizontala pe burta sau deasupra ei, poate leza copilul. Partea oblica a centurii este cea care in caz de accident te impiedica sa fii proiectata in parbriz sau chiar mai rau.

Daca centurile nu sunt reglate corespunzator, pot provoca la randul lor leziuni: fractura de clavicula, strangularea gatului, compresie toracica. Nu prindeti centura peste obiecte aflate in buzunare (telefoane, brichete, pixuri etc.). Centura dubla, ventrala si diagonala este mai eficace decat cea simpla ventrala. Linia ventrala trebuie pozitionata cat mai jos posibil, pe solduri si nu pe abdomen, iar cea diagonala trecuta peste piept si traversand umerii.

Pro si contra centura de siguranta.
Parerile sunt impartite. Unii considera ca au scapat cu viata datorita faptului ca au purtat centura de siguranta, iar altii ca au scapat pentru ca nu au purtat centura.

Pentru mai multe informatii,accesati site-ul nostru http://rca-deal.ro .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>