«

»

Jun 18

Cum functioneaza asigurarea RCA?

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto ( RCA ) trebuie incheiata in mod obligatoriu de cei care sunt posesori de automobile.

Cu ajutorul acesteia, posesorul unui automobil este despagubit in cazul in care este implicat intr-un accident rutier.
La incheierea unei astfel de asigurari, posesorul automobilului va primi o polita de asigurare, o vigneta ( autocolant care se lipeste pe parbrizul masinii intr-un loc vizibil) si o chitanta.

RCA-ul poate fi incheiat pe o perioada de la 6 la 12 luni pentru autovehiculele care au fost inmatriculate pe teritoriul Romaniei.

Tarifele pentru aceste asigurari sunt stabilite de fiecare companie, acordandu-se reduceri de pana la 35%. Polita de asigurare RCA intra in vigoare a doua zi dupa data expirarii politei anterioare, pentru cei care opteaza sa incheie din nou asigurare cu intarziere de cel mult o zi de la expirarea politei anterioare.

Un alt element foarte important in cazul asigurarilor RCA il reprezinta clauza Bonus Malus.

Legislatia in vigoare prevede 14 clase de Bonus si 8 clase de Malus. Fiecarei clase in parte ii corespunde un procent anume de reducere sau de majorare a tarifului de prima la asigurarea RCA.

Daca pe perioada de asigurare, un sofer nu prezinta daune in polita de asigurare RCA, acesta beneficiaza de o reducere a primei de asigurare, in anul care urmeaza,dar daca asiguratul prezinta in polita de asigurare RCA daune, acesta este penalizat prin aplicarea unui Malus care atrage dupa sine majorarea primei din polita de asigurare RCA.

Incepand cu 01 ianuarie 2010 pe langa aplicarea sistemului bonus-malus in cazul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, a mai aparut o noutate : emiterea asigurarilor RCA exclusiv in sistem electronic – reglementata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Avantaje :

  • Diminuarea erorilor umane la completarea politelor RCA;
  • Noul sistem RCA format electronic practic va constientiza soferul de importanta disciplinei in trafic. In caz contrar, penalitatile constau in majorarea costurilor acestor polite.
  • Existenta unei baze de date uniformizate – fara existenta unei asemenea baze de date ar fi imposibila aplicarea sistemului bonus – malus pentru asigurarile RCA

Dezavantaje :

  • In momentul stabilirii tarifelor pentru fiecare client, asiguratorii consulta baza de date Cedam. Daca aceasta nu functioneaza la momentul incheierii unei asigurari, clientul trebuie sa declare pe proprie raspundere numarul accidentelor inregistrate in anii precedenti. Exista riscul ca unii clienti sa dea declaratii false.

Tarifele primelor de asigurare RCA se stabilesc anual si variaza in functie de:

  • tipul persoanei care incheie asigurarea : persoana fizica sau juridica;
  • tipul autovehiculului : autoturisme,autoutilitare, remorci, semiremorci,mopede;
  • capacitate cilindrica – la autoturisme (pana la 1200 cmc, intre 1201-1400 cmc, intre 1401-1600 cmc, intre 1601-1800 cmc, 1801-2000 cmc, peste 2000 cmc);
  • numarul de locuri – la autovehicule destinate transportului de persoane (10-17 locuri, peste 18 locuri);
  • masa totala maxima autorizata – la remorci si semiremorci (pana la 750 kg, intre 751-3500 kg, intre 3501-16000 kg, peste 16000 kg;
  • puterea motorului – la tractoare (pana la 45 CP, peste 45 CP);

Firmele de asigurari ofera reducere:

  • daca se incheie si asigurarea Casco pe langa asigurarea RCA;
  • utilizatorilor care nu au comis accidente auto in ultimii ani;
  • pensionarilor, persoanelor cu deficiente locomotorii;
  • persoanelor bugetare;
  • persoanelor cu copii in intretinere;
  • studentilor/masterantilor;

Neplata primelor de asigurare RCA se sanctioneaza cu amenda intre 500-2000 ron,cu retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>