«

»

Jun 22

Intrebari frecvente CASCO

1.Ce inseamna CASCO?

Polita CASCO presupune o metoda eficienta de a asigura autovehiculele cu o varsta de pana la 8 ani, in unele cazuri cuprinzand si autovehiculele cu o varsta de pana la 12 ani. CASCO este o metoda de asigurare optionala, din acest motiv a nu se confunda cu RCA, care este obligatorie. Cazurile primordiale in care aceasta asigurare ofera acoperire autovehiculului in cauza, sunt accidentele de orice natura si furturile.

2.Care este valoarea la care se asigura autovehiculul?

Exista mai multe considerente care fac obiectul procesului de evaluare al vehiculului in cauza. Intotdeauna se ia in calcul valoarea autovehicului la momentul achizitiei (valoarea “de nou”); din aceasta valoare se scade valoarea “de uzura” (calculata pe baza anumitor grafice si tabele detinute de asigurator), astfel obtinandu-se valoarea reala actuala a vehiculului.

3.Care sunt principalii factori de risc ce se acopera?

Factorii de risc care sunt de obicei acoperiti de catre asigurator sunt dati de urmatoarele cazuri:

  • Avariile partiale sau totale
  • Furtul partial sau total
  • Acte de vandalism, etc

4.Care sunt potentialele exceptii?

CASCO inceteaza asigurarea din momentul radierii autovehiculului, sau in cazul in care inmatricularea acestuia a expirat. Deasemenea, exista anumite cazuri in care asiguratorul nu isi asuma nici o raspundere, cum ar fi:

  • Soferul autovehiculului conduce fara a avea un drept legal (lipsa permisului de conducere)
  • Soferul se abate de la alte reguli impuse de lege (de ex. conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului)
  • Autovehiculul in cauza nu a trecut de verificarea tehnica obligatorie (ITP)
  • Atunci cand nu sunt respectate conditiile prevazute in polita de asigurare sau nu sunt platprimele de asigurare in termenul prevazut in contract;

5.Care sunt criteriile de calcul ale costului unei astfel de asigurari?

Costurile asigurarii oscileaza in functie de mai multi factori. Prima Anuala de asigurare este mai ieftina atunci cand autovehiculul in cauza nu a suferit daune mari in ultimele 12 luni, atunci cand masina este mai noua, si atunci cand masina este dotata cu cat mai multe sisteme de securitate. Prima Anuala va fi mai costisitoare pentru detinatorii de autovehicule care sunt persoane juridice, pentru autovehiculele care nu sunt dotate cu sisteme de securitate si in general pentru vehiculele care sunt considerate a fi de lux.

6.In ce mod sunt acoperite cheltuielile?

Este intotdeauna foarte important ca asiguratul sa cunoasca acele service-uri de reparatii auto care sunt acceptate de catre asigurator. Astfel, este posibila decontarea directa cu sau fara accept de plata.In cazul in care asiguratorul lucreaza cu accept de plata, inseamna ca decontarea se va efectua in cel mult 7 zile lucratoare.

7.Ce se intampla in cazul in care asiguratul alege un service care nu colaboreaza cu asiguratorul?

In acest caz, exista un potential factor de risc. Asiguratul trebuie sa plateasca efectuarea lucrarii, dupa care se cere decontarea cheltuielilor de la asigurator. Pentru aceasta, se trimite asiguratorului documentatia necesara care atesta plata lucrarii efectuate.

8.Cand se declara dauna totala?

Se declara dauna totala in momentul cand costul reparatiilor depaseste suma pentru care s-a asigurat vehiculul.

9.Ce inseamna fransiza?

Fransiza este o suma pe care trebuie s-o achiti in caz de dauna. Ea are o valoare fixa sau reprezinta un anumit procent din valoarea asigurata.
Daca optezi pentru o asigurare cu fransiza, vei plati mai putin pentru polita CASCO. Dar, la un eventual accident, va trebui sa achiti o anumita suma, in functie de valoarea fransizei prevazute in contractul semnat cu asiguratorul.

10.Asigurarea CASCO acopera si evenimentele produse in afara tarii?

Polita CASCO se poate extinde in afara tarii daca platesti o prima suplimentara sau daca acest lucru este mentionat de catre dumneavoastra la momentul incheierii politei de asigurare. Sunt societati de asigurare care extind zona de acoperire de la momentul incheierii politei de asigurare sau puteti obtine aceasta extindere gratuit daca aveti, spre exemplu, polita RCA la aceeasi societate cu polita Casco.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>