«

»

Jun 22

Intrebari frecvente asigurari locuinte

  1. Este obligatorie o asigurare de locuinta?
    Da, conform legii 260/2008 republicata in 2011 orice proprietar ce detine o locuinta / imobil (atat persoana fizica cat si juridica) are obligatia de a incheia o polita de asigurare.
  2. Exista un termen limita pana cand trebuie incheiata aceasta asigurare a locuintei?
    Da. Termenul limita pentru incheierea unei asigurari a locuintei este 15 iulie 2011. Acest termen nu va fi prelungit.
  3. Ce tipuri de asigurari de locuinte exista pe piata in acest moment? Cat costa ele? Cum stiu ce locuinta detin?
    In acest moment exista doua tipuri de asigurari de locuinte:obligatorie si facultativa. Asigurarea obligatorie de locuinta este de doua tipuri, in functie de natura constructiei: locuinte cu pereti exteriori din caramida nearsa sau orice alte materiale netratate termic sau chimic (suma asigurata : 10.000Euro) si locuinte cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale tratate termic/chimic (suma asigurata 20.000Euro). Asigurarea facultativa se incheie la cererea clientului, in functie de necesitatile si cerintele acestuia.
  4. Am inteles ca exista asigurari obligatorii si asigurari facultative. Ce tip de asigurare imi recomandati?
    Conform noilor modificari aduse legii 260/2008 daca un proprietar opteaza pentru o asigurare facultativa a locuintei acesta nu mai trebuie sa incheie si o asigurare obligatorie. Adica este necesara si suficienta un singur tip de asigurare pentru locuinta.In functie de natura imobilului dumneavoastra va puteti orienta catre o asigurare ce acopera cerintele impuse. Polita PAD (asigurarea obligatorie) asigura doar trei calamitati (inundatie, cutremur si alunecare de teren) pe cand o polita facultativa acopera si pagubele survenite din pricina incendiilor, fenomenelor naturale extreme, exploziilor, furtului din imobil etc. Daca imobilul dumneavoastra este unul special sau daca in interiorul acestuia sunt valori se poate opta pentru o asigurare ce include mai multi factori de risc.
  5. Cum inchei o asigurare a locuintei? Cum platesc, cum se face livrarea?
    Pentru a incheia o polita de asigurare obligatorie a locuintei este necesar sa alegeti tipul acesteia precum si suma asigurata. Puteti ridica personal polita de la unul din sediile noastre sau vi se poate livra prin curier.
  6. Locuiesc intr-un bloc. Asigurarea apartamentului meu include riscul impotriva inundatiilor de la etajul superior?
    DA,doar daca aveti incheiata o polita facultativa.
  7. Pot sa inchei asigurarea de locuinta obligatorie pentru un imobil unde nu sunt proprietar (de exemplu casa parintilor)?
    Da, puteti sa incheiati o asigurare obligatorie pe numele parintilor dvs. pentru locuinta lor. Dvs. veti fi contractantul politei, iar ei beneficiarii, adica ei sunt cei care primesc despagubirea in cazul producerii unei daune.
  8. Ce firme de asigurari sunt actionare in PAID?
    Este vorba despre 13 societati. Acestea sunt: Astra Asigurari, Groupama Romania, Clal Romania, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns Romania, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, Certasig, Carpatica Asig, City Insurance si ABC Asigurari.
  9. Daca o persoana este proprietara a mai multor imobile trebuie sa incheie cate o polita de asigurare pentru fiecare imobil?
    Da. Se incheie cate o polita de asigurare pentru fiecare imobil in parte, chiar daca este acelasi proprietar.
  10. Cat castiga firma de asigurari din prima incasata pentru PAD?
    Societatile de asigurari membre PAID castiga un comision de 10% din prima platita de client, adica 1 euro in cazul politelor de 10 euro pe an si 2 euro in cazul celor de 20 de euro pe an. Restul banilor sunt transferati in contul PAID, care plateste contractul de reasigurare si isi acopera cheltuielile de functionare. In acest moment PAID are 10 angajati, inclusiv directorul general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>