«

»

Jun 20

Asigurarile obligatorii de locuinte

Incheierea asigurarilor de locuinte este obligatorie incepand cu data de 15 iulie 2010 pentru toate constructiile destinate locuirii permanente sau temporare.

http://rca-deal.ro/

Trebuie sa stiti ca Romania nu este prima tara care adopta o astfel de masura. In alte tari europene exista deja parteneriate intre stat si societatile de asigurari in vederea protejarii locuintelor: Belgia, Franta, Norvegia, Olanda, Danemarca, Spania, Elvetia, Noua Zeelanda si Turcia.

Conform Legii 260/2008, asigurarea locuintelor devine masura obligatorie de la data aplicatii ei, iar nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei, sume mult mai mari decat costul in sine al asigurarii.

Aceste produse sunt diferite de asigurarile facultative si acopera doar 3 riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

De asemenea trebuie luat in calcul riscul aparitiei unor evenimente daunatoare cum ar fi incendiul, explozia, inundatia din conducte de apa, avarierea bunurilor datorita fluctuatilor de curent electric, furt, etc – Toate aceste riscuri ce pot produce daune de mii de euro pot fi acoperite prin asigurari de locuinta platind in prezent sume decente, pornind de la 25/30 EUR pe an pentru apartamente de 2 camere.

Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie aceasta polita in maximum un an de la aplicarea legii, adica pana la data de 15 iulie 2011. Polita poate fi incheiata de catre proprietari doar cu buletinul. Cei care au deja o polita facultativa NU trebuie sa incheie polita obligatorie cu conditia ca cele 3 riscuri sa fie cuprinse in polita facultativa.
Aceste polite pot fi incheiate in orice agentie a celor 13 asiguratori membri ai PAID sau de la agentii acestora. In zonele rurale unde asiguratorii nu au puncte de lucru vor fi trimisi agenti care sa vanda polite.

Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu “bulina rosie”. In rest, pot fi asigurate toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie in baza unei prime deasigurare pentru o perioada de 12 luni.Toti cei 13 asiguratori autorizati sa incheie aceste asigurari au oferte standard, pretul asigurarii si suma asigurata fiind aceleasi la toate companiile.

Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii politei obligatorii si este de:

a) 20 EUR pentru constructiile cu destinatia de locuinta de TIP A
b) 10 EUR pentru constructiile cu destinatia de locuinta de TIP B
Tipurile de locuinte pentru care se incheie asigurari obligatorii sunt urmatoarele:

- TIP A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

- TIP B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (ex.: chirpici).

 

In situatia in care casa dvs. valoreaza mai mult de 20 000 euro, noi va recomandam si incheierea unei asigurari facultative a locuintei. Astfel se acopera diferenta dintre valoarea reala a locuintei dvs. si suma maxima asigurata obligatoriu. Spre exemplu: locuinta dvs valoreaza 50 000 euro, iar asigurarea obligatorie acopera doar 20 000. Pentru a nu va afla in situatia de a pierde diferenta de 30 000 euro, va recomandam sa incheiati o asigurare facultativa pentru intreaga suma.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia.

Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile Legii nr. 260/2008, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>