«

»

Jan 03

Lucruri importante din portbagajul masinii

In articolul de astazi iti spunem ce NU trebuie sa iti lipseasca din portbagajul masinii, atunci cand conduci pe drumurile publice, astfel incat sa nu fii amendat de politistii rutieri.

Codul Rutier stabileste la articolul 8 ca, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu.

In cazul in care incalci aceasta regula, poti fi sanctionat cu o amenda din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda). Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. In 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda este de 67 de lei in acest an.

In concluzie, daca nu ai autoturismul dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si extinctor poti fi amendat, anul acesta, cu 268 sau cu 335 de lei.

Trusa medicala de prim ajutor

Trusele medicale pe care esti obligat sa le ai in masina sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 987/2007.

Conform actului normativ, ambalajul trusei sanitare auto trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa asigure o etanseitate corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf, umezeala, carburanti si uleiuri, printr-un sistem de inchidere ferm;
  • sa fie dimensionata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor din continutul trusei sanitare auto.

De asemenea, eticheta trusei trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului sau, in functie de situatie, denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata.

Continutul minim al trusei sanitare auto:

1. Instrumentar:

  • o foarfeca cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2
  • un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru

2. Materiale sanitare

  • o rola leucoplast;
  • minim patru bucati de pansament rapid (plasture);
  • cel putin cinci pachete a cate 25 bucati de comprese de tifon sterile;
  • fasa tifon – minim doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
  • doua bucati de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie sa aiba doua laturi de minim 80 cm);
  • cel putin doua bucati de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
  • o fasa elastica;
  • doua perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena).

3. Alte materiale

  • cel putin 6 ace de siguranta;
  • minim o folie de supravietuire izoterma care sa aiba dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
  • o brosura de instructiuni de prim ajutor, autorizata de MS;
  • lista cu continutul trusei.

Triunghiurile reflectorizante

Asa cum stabileste Codul Rutier, esti obligat sa ai doua astfel de produse in masina, atunci cand circuli pe drumurile publice.

Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a Inspectoratului General al Politiei Romane, triunghiurile reflectorizante pot fi comercializate legal daca dispun de comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acodului de la Geneva din 1958.

Un triunghi reflectorizant omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identificare.

Stingatoarele de incendiu

Extinctoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor. Conform art.50 din acest act normativ, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

Stingatorul de incendiu pe care esti obligat sa il ai in masina trebuie sa se afle in garantie si sa aiba inscriptionat termenul de valabilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>