«

»

Nov 25

Medic condamnat definitiv si obligat la plata a 500.000 EUR pentru malpraxis

Medicul Romeo Traian URSU, acuzat in 2008 de vatamare corporala din culpa, in urma unei operatii de hernie de disc – a fost condamnat definitiv pentru malpraxis, de Curtea de Apel Bucuresti, fiind obligat sa plateasca daune de 500.000 EUR catre pacientul ramas cu deficiente locomotorii.

La inceputul anului 2009, medicul ortoped-chirurg la Spitalul de Ortopedie Foisor a fost condamnat, de prima instanta, Judecatoria sectorului 2, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si la plata unor daune de 500.000 EUR pentru vatamare corporala din culpa intr-o operatie de hernie de disc. Decizia a fost contestata la Tribunalul Capitalei, apoi la Curtea de Apel Bucuresti.

In final, in recurs, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia din 18 aprilie 2011 a Tribunalului Bucuresti, prin care medicul a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si la plata de despagubiri de jumatate de million de euro.

Cresterea numarului de culpe medicale din ultima perioada, plecand de la cazul CIOMU, unde despagubirea a fost stabilita la aceeasi suma de 500.000 EUR si pana la cazuri extrem de grave, cum a fost tragedia de la maternitatea Giulesti, confirma faptul ca asigurarile de malpraxis sunt produse care trebuie achizitionate de unitatile sanitare din Romania pentru a evita plata de despagubiri semnificative in cazul erorilor medicale.

Anchetele in cazul medicilor acuzati de culpe medicale dureaza ani de zile, insa daca medicul este declarat totusi vinovat, raspunderea ar fi acoperita de compania cu care unitatea medicala are incheiata polita de malpraxis.

Totusi, exista o problema in reglementarile normative din domeniul malpraxisului legata de limitele minime stabilite de lege, care sunt insuficiente pentru a acoperi sumele din ce in ce mai mari acordate de instante ca despagubiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>