«

»

May 01

O nouă strategie a PAID pentru asigurările de locuinţe

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) vizează creşterea valorii primei la asigurările obligatorii pentru locuinţe şi emiterea acestora doar de către acţionarii PAID.

Joi, 26 aprilie 2012, în cadrul şedinţei acţionarilor PAID, această nouă strategie a fost aprobată. Aplicarea acesteia şi în practică presupune modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Societatea PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca acţionari companiile Astra – 15%, Groupama Asigurări – 15%, Platinum – 15% şi Generali România – 11%. De asemenea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin, fiecare, câte 5,5% din acţiuni.

Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an, valoarea asigurată a unei locuinţe fiind de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Conform legislaţiei, proprietarii care nu-şi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei, iar în cazul în care vor fi afectaţi de unul dintre cele trei riscuri – cutremur, inundaţie, alunecare de teren -nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Noua strategie de dezvoltare a asiguratorului urmăreşte:

1. Consolidarea scopului PAID, “acela de Pool de asigurare împotriva dezastrelor naturale, societate de asigurare-reasigurare, pe care legiuitorul a creat-o ca avand un puternic scop social şi de educare a populaţiei României (…) pentru cuprinderea într-un program de asigurare împotriva dezastrelor naturale a opt milioane de locuinţe din România”.

“Scopul PAID trebuie să fie identic cu cel al legiuitorului şi în acord cu scopul acţionarilor PAID, prin urmare trebuie să se conceapă o strategie concreta de asigurare a creşterii veniturilor PAID. Trebuie să se susţina adaptarea, mai exact, creşterea valorii primelor de asigurare încasate pentru poliţele PAID la un nivel suficient pentru asigurarea veniturilor necesare contractării unei protecţii adecvate din reasigurare a portofoliului de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale”, se arată în document.

2. Poliţele PAD să fie emise în viitor doar de acţionarii Pool-ului.

“Pe cale de consecinţă, ceilalţi asiguratori care sunt autorizaţi de CSA pentru încheierea de poliţe de asigurare a locuinţelor vor putea emite poliţe privind asigurarea facultativă pentru sume asigurate ce exced asigurării obligatorii, cu franşiza de 10.000 euro/20.000 euro, urmând ca asiguratul să încheie asigurarea obligatorie prevazută de lege pentru acoperirea acestor sume doar cu asiguratorii membri ai PAID”, se arată în document.

În prezent, mai mulţi asiguratori care nu sunt acţionari PAID emit poliţe de asigurare facultative similare celor încheiate de Pool. Acestea sunt vândute la aceleaşi tarife cu cele practicate de PAID (10 şi 20 de euro) şi includ şi alte riscuri pe lângă cele de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

3. Modificarea Legii 260/2008 în sensul schimbării atribuţiilor Pool-ului, care în viitor va fi unicul reasigurator al poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de acţionarii PAID.

“Astfel, PAID urmează sa realizeze o reasigurare «umbrelă» pentru toate poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de membrii PAID, urmând ca, la rândul său, să cedeze în reasigurare primele primite de la asiguratorii membri PAID, corespunzător expunerii. Astfel, se impune o reorientare a strategiei PAID în sensul reţinerii de către asiguratorii care sunt membri PAID, din primele de asigurare aferente poliţelor PAD, a fondurilor necesare pentru susţinerea activităţii acestora (costuri de achiziţie, costuri de administrare şi a unei marje de câştig)”, se spune în document.

Programul actual de reasigurare al PAID se ridică la 300 milioane de euro şi expiră la finele lunii iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>