«

»

Mar 26

Rețete prescrise electronic și carduri de sănătate, începând cu luna iunie

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a anunţat pe 20 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, că, începând de la 1 iunie, rețetele medicale vor fi prescrise electronic, iar din luna august românii vor primi acasă și cardul de sănătate, urmând ca în 2013 să fie introdus și dosarul electronic. Medicii vor folosi în paralel, pentru o anumită perioadă, atât emiterea electronică cât și rețeta clasică.

Prin implementarea prescripției elctronice se dorește prevenirea fraudelor din sistem și evitarea erorilor de prescripție. Astfel va crește gradul de acuratețe a informațiilor cu privire la contraindicații.

Pentru aceste noi modificări au fost obținute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 milioane euro, iar toate acestea au fost prevăzute și în programul de guvernare 2009-2012.

“Aşadar, nu vorbim despre un sistem, ci despre o formă integrată complexă pe care noi am numit-o Platforma informatică a asigurărilor de sănătate, ale cărei beneficii sunt administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, performanţa în acordarea serviciilor, facilitarea decontării şi raportării serviciilor medicale, monitorizarea şi controlul asupra utilizării fondurilor”, a spus dr. Duţă.

Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, a spus că medicii de familie sunt de acord cu ideea de reţetă electronică, dar rămâne de văzut cum se va implementa. Acestea vor fi utilizate în paralel cu rețetele clasice deoarece vor exista situații când nu merge curentul sau internetul. Pentru a-i motiva pe medici să implementeze noul sistem , CNAS și-a propus să acorde stimulete.

Singurul inconvenient ar fi acela că rețeta nu poate fi eliberată fracționat încă, dar reprezentanții pacienților au solicitat Casei acest lucru și se speră că va fi găsită și soluția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>