«

»

Mar 23

Sfaturi pentru şoferii începători

În fiecare lună mii de şoferi începători pornesc la drum, fără a avea suficiente abilităţi practice de conducere. Unele dintre recomandările ce urmează, sperăm că vă vor fi utile.

Mai bine te declari „ceainic”. Mai întâi de toate, un novice, chiar şi la volanul unei maşini străine de prestigiu, ar trebui să depăşească unele bariere psihologice interne şi să se declare neexperimentat. Procedează corect cei care dobândesc semnul distinctiv „!” (Conducător începător) sau „Alte pericole”, montat pe fereastra din spate. Şoferii din jur vor fi mai exigenţi faţă de greşelile voastre, deşi aceste semne nu vă eliberează de răspundere.

Studiu după studiu. Şcolile şi cursurile auto oferă numai primele şi cele mai comune abilităţi de conducere. Înainte de a se angaja în traficul urban intens, şoferul începător este de dorit să studieze cât mai bine maşina proprie. E nevoie ca el să-şi dezvolte capacitatea de a simţi limitele de gabarit ale maşinii, controalele de direcţie, să efectueze exerciţii de pornire în rampă fără a aluneca înapoi, mişcarea cu spatele, întoarcerea, mişcarea în sens invers, frânarea de urgenţă, manevrarea într-un spaţiu limitat. Pentru exerciţiile de învăţămînt cele mai potrivite locuri sînt străzile slab populate, aleile oarbe, loturile părăsite în timpul dimineţii.

Aroganţa – mai periculoasă ca lipsa de experienţă. Probabilitatea unui accident la şoferii începători după 5 -7 mii km parcurşi creşte atunci când teama şi prudenţa sunt înlocuite cu periculoasa aroganţă. Adaptaţi niţel cu automobilul şi traficul rutier, şoferii începători doresc să demonstreze abilităţile lor celor din jur şi să se autoconvingă. Văzând stilul agresiv de conducere al celor care iubesc să „taie calea”, să se reîncoloneze îndrăzneţ, să pornească forţat ş.a., ei încep să imite aceste nu cele mai bune exemple de conducere. Aroganţa şi este pedepsită cel mai des.

Calmul la volan. Cea mai importantă calitate a conducătorului auto, pe care un începător trebuie să şi-o cultive este controlul total al propriilor emoţii. Calmul la volan nu înseamnă relaxarea şi reducerea reacţiei. Păstraţi calmul în situaţiile când vă semnalizează luminos cu farurile sau vă claxonează cineva. Conducătorul auto neexperiment sub o astfel de influenţă poate face în mod nejustificat o manevră bruscă, să facă o greşeală şi să producă o coliziune. Calmul complet trebuie păstrat şi în urma gesturilor jignitoare, la care sunt încă generoşi unii dintre şoferii cu cultura generală scăzută. În niciun caz nu trebuie răspuns la ele la fel sau a intra într-o altercaţie verbală.

Menţineţi banda de circulaţie. Este de dorit ca un şofer începător să minimizeze reîncolonarea pe străzile cu trafic intens şi cu multe benzi de circulaţie. După ce a ocupat poziţia pe banda de circulaţie, şoferul trebuie să păstreze intervalul şi distanţa. Dacă virajul se produce în cîteva benzi simultan, este important să se menţină radiusul dat şi mişcarea să se producă fără pătrunderea pe benzile vecine. Toate manevrele în timpul conducerii automobilului trebuie să se facă treptat, fără grabă. Intenţiile dumneavoastră trebuie să fie clare pentru cei din jur, de aceea utilizaţi corect şi la timp indicatoarele de direcţie.

Pasagerii. În primele călătorii independente nu este recomandat să luaţi pasageri. Prezenţa lor nu doar distrage atenţia, dar poate provoca şi dorinţa de a ieşi în evidenţă.

Pietonii. Fiecare conducător auto este cu siguranţă şi pieton şi cunoaşte realitatea relaţiilor dintre persoanele acestor două categorii. Conducătorii auto ignoră treceri de pietoni la sol, iar pietonii – subteranele. Majoritatea pietonilor subestimează riscurile unui vehicul aflat în mişcare. Ei nu realizează că transportul nu poate fi oprit imediat. Ceea ce nu iau ei în consideraţie, întotdeauna trebuie să ia în considerare (şi cu reasigurare) conducătorii auto. Dacă anticipaţi apropierea periculoasă de un pieton, începeţi să încetiniţi, utilizaţi semnalele luminoase sau chiar claxonaţi. Nu este de prisos să amintim că pietonul poate fi orb, surd, sau doar un om foarte bolnav. În caz de accident demonstrarea nevinovăţiei va fi foarte greu de efectuat.

Să aveţi parte de un şofat liniştit şi fără incidente!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>