«

»

Mar 22

E posibil ca poliţa Casco să o putem încheia doar la aceeaşi societate la care avem RCA!!!

Şoferii români, când îşi aleg societatea de asigurări la care să-şi încheie poliţa obligatorie RCA, se ghidează dupa un singur criteriu: preţul să fie cât mai mic. Acest lucru se întâmplă pentru că, la noi în ţară, beneficiarul poliţei RCA nu este cel care o încheie, ci eventualele victime ale accidentelor provocate de acesta.

Ca urmare a numeroaselor plângeri asupra societăţilor de asigurări care nu reacţionează promt, repede şi corect în îndeplinirea obligaţiilor din contracte, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) intenţionează să modifice legislaţia specifică asigurărilor auto, astfel încât să determine cosumatorii să aleagă societatea la care işi încheie poliţa în funcţie de beneficiile pe care aceasta le oferă, şi nu în funcţie de preţ.

Un prim pas ar fi acela de a obliga proprietarii de maşini care vor o poliţă facultativă CASCO să o încheie la aceeaşi societate la care are şi asigurarea obligatorie RCA. Acest lucru presupune ca acoperirea obligatorie pentru riscurile de răspundere civilă (RCA) şi cea facultativă pentru avarii şi furt (Casco) să fie incluse pe aceeaşi poliţă şi în cadrul unui singur contract de asigurare, ramânând în continuare obligatorie doar RCA. Astfel, cei care vor deţine maşini vor fi obligaţi în continuare să incheie o asigurare RCA, iar dacă vor intenţiona să cumpere şi o poliţă CASCO, aceasta nu se va mai încheia separat, ci ar urma să fie adăugate clauze şi riscuri asigurate suplimentare la poliţa RCA.

Efecte aşteptate….

1. Numai societăţile acceptate să emită RCA vor putea emite Casco. În prezent, există 3 societăţi de asigurare care pot emite Casco, iar RCA nu (Cerasig, Garanta, Forte).

2. Întărirea concurenţei dintre asiguratori în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite şi nu preţul.

3. Schimbarea comportamentului şoferilor atunci când îşi aleg societatea la care să işi încheie asigurarea obligatorie auto.

În Occident se practică de mult!!!

De exemplu, în Marea Britanie şi Franţa, fiecare societate de asigurări oferă trei tipuri de pachete de asigurare auto:

  1. Simplu: doar răspunderea civilă obligatorie a şoferului;
  2. Casco limitat: Simplu + riscurile de incediu sau furt;
  3. Casco complet: Casco limitat + orice avarie suferită la maşina personală.

În Italia, sistemul este unul diferit total, practicându-se compensarea directă. Astfel, daunele şoferilor nevinovaţi prejudiciaţi în accidente rutiere sunt plătite de propriul lor asigurător RCA.

Acesta, ulterior, işi recuperează cheltuielile de la asigurătorul RCA al conducatorului auto vinovat, printr-un sistem complex de compensare reciprocă, acumulând astfel de pe urma daunelor survenite atât datorii cât şi creanţe, care la sfârşitul anului sunt regularizate.

E adevărat că acest sistem a dus la creşterea preţului mediu pentru un RCA, însă, conform statisticilor, implementarea compensării directe a scăzut timpul mediu de achitare a despăgubirilor RCA cu peste 20% în primii doi ani de la implementare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>