«

»

Mar 22

Sfaturi pentru un şofat economic

Eficientizarea consumului şi, implicit, a bugetului dumneavoastră nu vă pot aduce decât beneficii.

Obiceiurile fiecăruia dintre noi la volan, destinaţia unde mergem, viteza folosită, agresivitatea pe drum şi alţi factori sunt elemente care contribuie la schema de economisire a combustibilului şi a costurilor. De aceea, dacă vă interesează controlul acestor cheltuieli dar şi o minimizare a emisiilor poluante, faceţi un pact cu dumneavoastră şi încercaţi să conduceţi într-un mod cât mai eficient.

Mai jos găsiţi nişte sfaturi care vă pot ajuta să obţineţi unele economii în utilizarea automobilului.

1. Călătoria trebuie planificată cu mare atenţie

Dacă intenţionaţi să plecaţi într-o călătorie analizaţi foarte bine rutele pe care puteţi ajunge la destinaţie, pentru a evita blocajele din trafic şi orele de vârf cand se circulă îngreunat. Nu neapărat o ruta mai scurtă va aduce un consum mai mic. Astfel că mai bine alegeţi o rută mai lungă pe care să puteţi circula cu o viteză constantă.

Acordaţi-vă un timp suficient pentru a ajunge la locul dorit, deoarece accelerările de curse, vitezele mari, frânările din greu se vor rasfrânge asupra consumului în mod negativ. Un radio deschis vă poate ajuta să salvaţi timp şi combustibil, deoarece astfel puteţi afla rapoarte despre trafic, zonele cu accidente, rutele în construcţii etc.

2. Folosiţi rutele de tranzit publice de câte ori este posibil

Dacă nu cunoaşteţi drumul spre destinaţie, cel mai indicat ar fi să luaţi un autobuz şi să renunţaţi la maşină. Există cel puţin două motive să recurgeţi la această metodă:

  • nu pierdeţi timp şi combustibil până gasiţi locul dorit;
  • obţineţi direct şi imediat impact asupra emisiilor. Un autobuz preia călătorii a 40 de automobile, astfel se economisesc 10.646 de litri de combustibil pe an şi se pot reduce emisiile anuale de gaze cu 25 de tone.

3. Nu conduceţi agresiv

Un condus liniştit vă poate ajuta să reduceţi consumul, emisiile şi să vă protejaţi mai bine pe dumneavoastră sau propria familie.

Cea mai însetata muncă pe care o depune motorul maşinii este accelerarea. De aceea, turaţiile la roşu, opririle în ultimul moment nu sunt decât activităţi inutile pe drumurile publice şi costisitoare.
Datele statistice au demonstrat că şofatul agresiv, cu demaraj “blană” la culoarea verde a semaforului şi frânarea bruscă la roşu, poate reduce timpul de călătorie în medie cu 4% (echivalentul a 2 minute şi jumătate dintr-o oră de călătorie), însă creşte consumul în medie cu 37%, iar emisile cu mai mult de 5 ori.

4. Şofaţi la o viteză regulamentară stabilizată

La majoritatea automobilelor, creşterea vitezei de la 100 km/h la 120 km/h duce şi la creşterea consumului cu 20%, iar reducerea vitezei de la 100 km/h la 90 km/h duce la o scădere a consumului cu 10%.

5. Menţineţi presiunea nominală în pneuri

Manevrabilitatea automobilului, economia de combustibil, dar şi durata de viaţă a anvelopelor poate fi prelungită dacă pneurile au presiunea corectă, cea recomandată de constructorul automobilului dumneavoastră.

6. Evitaţi folosirea aerului condiţionat

Există situaţii când puteţi renunţa la folosirea aerului condiţionat. De exemplu: pe autostradă lasaţi aerul să curgă natural prin instalaţia de ventilaţie, iar în oraş puteţi lăsa fereastra jos, deoarece impactul aerului condiţionat la vitezele citadine este infim. Însă dacă temperatura de afara impune folosirea aerului condiţionat, atunci ţineţi ferestrele închise, daţi pe auto şi uitaţi de consumul de combustibil.

Să aveţi parte de un şofat liniştit, cu un consum minim şi fără incidente!!!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>