«

»

Mar 21

Cele patru temperamente. Cum să ne cunoaştem pe noi înşine şi pe ceilalţi

Vi s-a întâmplat vreodată să simţiţi că nu vă puteţi împăca cu cineva sub nicio formă, indiferent de cât de mult v-aţi strădui? Sau, dimpotrivă, să vă înţelegeţi atât de bine cu o persoană pe care de-abia aţi cunoscut-o, încât să vă întrebaţi dacă nu cumva vă cunoaşteţi de-o viaţă?

Sau poate soţul s-a înfuriat dintr-un motiv căruia dumneavoastră nu-i acordaţi de obicei nici cea mai mică importanţă. Sau poate glumele dumneavoastră nu sunt apreciate la fel de toţi colegii de la serviciu.

Cauza acestor diferenţe dintre oameni (diferenţe care uneori duc la conflicte, alteori pur şi simplu ne colorează viaţa) sunt cele patru tipuri de temperamente. Fiecare om se încadrează în una din aceste patru categorii de temperamente sau în combinaţii dintre acestea. Astfel, fiecare om de pe această planetă este sangvinic, melancolic, coleric sau flegmatic. Pentru a ne înţelege mai bine reacţiile în anumite situaţii, modul de a acţiona, felul în care privim viaţa, problemele şi provocările, e necesar să cunoaştem cărei categorii aparţinem.

De asemenea, este extrem de important să cunoaştem bine şi tipurile de temperamente care nu ne caracterizează în mod direct, pentru a şti cum să relaţionăm cu fiecare om care apare în viaţa noastră. Să luam pe rând aceste tipuri de temperamente şi să vedem punctele forte şi cele slabe ale fiecăruia, aşa cum sunt prezentate în cartea de dezvoltare personală “Personalitate Plus”, Florence Littauer:

Sangvinicul este întotdeauna o persoană cu o personalitate atrăgătoare, care se distrează extrem de mult în orice situaţie, este vorbăreţ, bun povestitor, sufletul petrecerilor, centrul atenţiei în orice grup, extrem de entuziast şi expresiv, cu ochii inocenţi, părând să păstreze simplitatea unui copil şi la vârste înaintate. Sangvinicul este întotdeauna curios, concepe întotdeauna idei noi şi interesante, însufleţeşte oamenii din jur, în orice grup s-ar afla, îşi face prieteni cu uşurinţă în orice circumstanţe.

Printre punctele negative se numără urmatoarele: nu respectă planul stabilit, vorbeşte prea mult, devenind plictisitor, este egocentric, este puţin sensibil la problemele altora deoarece este cufundat în a-şi admira propria personalitate, nu-şi foloseşte eficient memoria, este nestatornic şi uituc, întrerupe şi răspunde în numele altora, este dezorganizat şi imatur.

Ca recomandări,
sangvinicii trebuie să fie sensibili la interesele altor oameni, să acorde atenţie numelor oamenilor pe care îi întâlnesc, să înţeleagă ce înseamnă cu adevărat prietenie, să pună în prim-plan nevoile celorlalţi, să-şi organizeze viaţa şi să încerce să se maturizeze.

Melancolicul este o fire introvertită, profund, gânditor şi analitic, este serios, orientat spre scopuri cu rază lungă de acţiune, cu o fire de geniu, talentat şi creator. Este persoana care adoră listele, schemele, graficele şi simbolurile, cel care gândeşte ordonat şi vede simboluri acolo unde celelalte temperamente văd oameni. Conştiinţa detaliului este extrem de importantă, de aceea observă întotdeauna ceea ce celelalte temperamente nici nu iau în considerare. Este ordonat şi organizat, îngrijit şi curat, perfecţionist, cu standarde înalte, econom, profund preocupat de activităţi şi de oameni, plin de compasiune.

Ca puncte negative, melancolicul este deprimat, este cel care se aşteaptă tot timpul numai la necazuri, se supără uşor, are o proastă imagine de sine, tergiversează lucrurile din perfecţionism, are pretenţii nerealiste de la ceilalţi din dorinţa ca toate lucrurile să iasă perfect.

Recomandări: melancolicii trebuie să fie conştienţi că nimănui nu-i plac oamenii posomorâţi, să caute aspectele pozitive ale vieţii şi să înveţe să alunge norii negri care apar în viaţa fiecărui om. Din punct de vedere al tergiversării lucrurilor, melancolicul trebuie să nu mai piardă mult timp cu planificarea, să-şi coboare standardele şi să fie conştient că nu totul este perfect în viaţă şi că e necesară puţină relaxare din când în când.

Colericul este cel născut să conducă, de aceea îşi manifestă o atitudine de asumare a responsabilităţii foarte devreme în viaţă. Are o nevoie impulsivă de schimbare, este întotdeauna interesat şi încrezător. Are o voinţă puternică şi este decis, poate să coordoneze orice, este orientat spre scop, bun organizator, deleagă sarcini, excelează în împrejurări critice.

Ca puncte negative se pot înregistra dependenţa de muncă a colericului, nevoia de a controla situaţii şi oameni, faptul că nu ştie cum să se poarte cu oamenii, este nerăbdător, se erijeaza în sfătuitor chiar şi atunci când nu este cazul. Nu este agreat pentru că nu dă niciodata dreptate nimănui, nu-şi cere scuze şi nu-şi cunoaşte defectele.

Ca recomandări: colericul trebuie să înveţe să se relaxeze, să nu îi mai preseze pe ceilalţi, să nu-i mai trateze pe ceilalţi ca pe nişte marionete, să nu mai manipuleze oamenii, să-şi exerseze răbdarea, să înceteze cu controversele, să-şi examineze slăbiciunile şi să admită că este şi el o fiinţă umană supusă greşelii. Numai atunci poate deveni fiinţa puternică ce crede că este.

Flegmaticul este cel care oferă stabilitate şi echilibru celorlaltor trei tipologii. Este tipul de temperament cu care te înţelegi cel mai uşor. Are un echilibru natural interior, acţioneaza încet şi în etape, este calm, stăpân pe sine şi temperat, răbdător, împăcat cu sine, mediaza problemele şi evită întotdeauna conflictele, are mulţi prieteni pentru că este agreabil, paşnic, relaxant, calm, echilibrat, răbdător, consecvent, inofensiv şi plăcut. Este un foarte bun ascultător în acelaşi timp.

Punctele negative: lipsa de entuziasm, opoziţie faţă de schimbare, pare să fie leneş pentru că amână şi nu-şi asumă responsabilităţi, are o încăpăţânare mută deoarece nu-şi exprimă sentimentele, pare nehotărât în luarea deciziilor.

Recomandări: flegmaticul trebuie să înveţe să se entuziasmeze, să încerce ceva nou în fiecare săptămână, să-şi asume responsabilităţi, să se motiveze, să exerseze luarea deciziilor, să înveţe să-şi comunice sentimentele şi să înveţe să spună “Nu”.

După această analiză, va fi mai uşor să ne înţelegem pe noi înşine, să nu-i mai judecăm pe ceilalţi pentru reacţiile lor şi să găsim metoda perfectă de comunicare eficientă cu fiecare tip de temperament în parte. S-ar putea să se întample minuni în relaţiile noastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>