«

»

Apr 04

„Şcoala Altfel”, în premieră în România

Ministerul Educaţiei a hotărât că în perioada 2-6 aprilie 2012 în toate unităţile de învăţământ din România se va desfăşura programul “ Şcoala Altfel”. În cadrul acestui program elevii vor putea vizita muzee, vor participa la piese de teatru, film şi excursii.

Fiecare unitate de învăţământ are posibilitatea de a-şi organiza propriul program de activităţi pentru această perioadă. În programul “Şcoala Altfel” sunt incluşi toţi copiii preşcolari/elevi şi toate cadrele didactice care nu participă la faza naţională a olimpiadelor şi concursurilor şcolare.

“Şcoala Altfel” este un program ce pune accent pe activităţile educative extracuriculare şi extraşcolare, având ca principal obiectiv implicarea elevilor şi a profesorilor în activităţi de educaţie non-formală în ideea punerii în valoare atât a talentelor cât şi a preocupărilor şi competenţelor extraşcolare ale elevilor în diferite domenii.

Colegiul Naţional „Emil Racoviţa” din Iaşi a optat pentru desfăşurarea unui program cu tentă educativă, având scopul de a dezvolta personalitatea şi caracterul elevilor, de a îi îndruma spre un viitor promiţător. În prima zi a desfăşurării programului, elevii clasei a VIII-a vor participa la o dezbatere cu profesorii în ceea ce priveşte alegerea profilului pentru liceu, marţi va avea loc un concurs de cultură generală urmat de o întâlnire cu părinţii în sala de festivităţi. Matematica distractivă reprezintă o activitate ce se va desfăşura în două etape, respectiv miercuri şi vineri. În cea de-a patra zi elevii vor lua parte la efectuarea unor experimente de fizică, iar în ultima zi a programului elevii vor participa la un spectacol al Filarmonicii Iaşi.

La Colegiul “Mihai Viteazul”, din Capitală elevii vor avea parte de instructaj referitor la vizite muzee

tehnicile de acordare a primului ajutor, promenadă culturală la palate, workshop cu tema alegerea carierei, educaţie pentru sănătate, vizită tematică la Centrala nuclear electrică de la Cernavodă, cercetarea crimei, turul Bucureştiului şi concurs cine ştie câştigă, taking Cambridge exams, vizită la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Bucureşti-Artă contemporană.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va fi însărcinat cu prezentarea unor teme legate de prevenirea delincvenţei juvenile, siguranţa pe Internet, prevenirea comportamentului antisocial. Elevii vor avea posibilitatea să viziteze Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române, aceştia fiind conduşi de către angajaţii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Poliţiştii de frontieră sunt şi ei implicaţi în acest program, prezentându-le elevilor cum se efectuează controlul persoanelor şi bunurilor în Punctele de Trecere a Frontierei, apoi celor interesaţi le vor prezenta exponatele Muzeului Poliţiei de Frontieră din Giurgiu.

De asemenea, Muzeul Naţional al Pompierilor şi Facultatea de Pompieri fac parte din turul vizitelor pentru elevii bucureşteni atraşi de activitatea pompierilor. Agenţia Naţională Antidrog le va prezenta elevilor din toate judeţele riscurile consumului de stupefiante.

Acest program deja a generat un impact major asupra tuturor elevilor, profesorilor şi părinţilor, biletele de la muzee epuizându-se încă de acum o lună.

După încheierea programului “Şcoala Altfel” urmează două săptămâni de vacanţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>