«

»

Apr 04

Avocatul poporului ia atitudine în privinţa amenzilor pentru lipsa rovinietei

Avocatul poporului, Gheorghe Iancu, ia partea şoferilor susţinând că este abuzivă plata taxei de drum pentru un an întreg. Acesta afirma că rovinieta poate să fie încheiată pe o perioadă mai scurtă de timp decât 12 luni. Mii de şoferi amendaţi pentru că nu au avut rovinietă au ajuns la concluzia că legea e lege şi trebuie respectată chiar dacă este absurdă. Faptul că după 6 luni de zile te trezeşti cu una, două sau mai multe amenzi, fiecare dintre acestea obligându-te să achiţi şi rovinieta pe 12 luni, este total nedrept. Perioada este prea mare, iar în tot acest timp este posibil ca, datorită neaducerii la cunoştinţă a penalizării, şoferii să circule în continuare fără rovinietă.

Gheorghe Iancu a specificat că amenda pentru lipsa rovinietei este corectă şi ea trebuie aplicată celor care nu se supun obligaţiei de a plăti pentru a folosi şoselele. “Să-l amendezi pe şoferul care nu are rovinietă este în regulă, este normal. Chiar şi atunci când este vorba despre mai multe sancţiuni. Sunt fapte diferite, chiar dacă abaterea este aceeaşi. A încălcat o lege, nu şi-a respectat obligaţia. Însă a-l forţa să plătească rovinieta pentru un an întreg de mai multe ori este un abuz”, a declarat Iancu.

În aceste condiţii, Avocatul Poporului a precizat că s-a autosesizat şi a cerut subordonaţilor săi o anchetă asupra tuturor aspectelor legate de modul în care lipsa rovinietei este sancţionată.

Cei care au avut ghinionul să fie sancţionaţi doresc să se înfiinţeze un birou la care să poată depune contestaţii şi nu să fie plimbaţi de la o judecătorie la alta pentru a deschide procese. Şoferii consideră că este absurd să treacă o perioadă atât de lungă, respectiv 6 luni, până ce sunt anunţaţi de penalizare, exprimându-şi dorinţa de a fi înştiinţaţi în cel mult o săptămână.

Având în vedere că majoritatea centrelor comerciale se afla în afara oraşului mulţi şoferi nici măcar nu îşi dau seama că trebuie să îşi cumpere o rovinietă.

Revolta şoferilor se datorează şi lipsei semnelor care să îi anunţe că trebuie plătită taxa de drum, precum şi indiferenţei cu care Ministerul Transpoturilor îi tratează.

Este posibilă emiterea unei roviniete greşite, cu un număr de înmatriculare ce conţine erori. În urma acestei situaţii şoferul, nedându-şi seama de greşeală, circulă liniştit prin mai multe judeţe. După 6 luni persoana în cauză află că au fost emise mai multe amenzi pe numele său. Dacă ar fi primit amenda în doar câteva zile, cu siguranţă această situaţie s-ar fi remediat în timp util. Pentru a putea contesta această eroare sau greşeală a numărului de înmatriculare, proprietarul maşinii trebuie să meargă la judecătoriile din fiecare judeţ prin care a fost, ceea ce este destul de dificil de realizat.

Revoltător este însă faptul că această Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nici măcar nu ia în calcul un număr mai mare de agenţi constatatori care să verifice imaginile şi să trimită procesele verbale într-un timp scurt.

Confrom raportărilor celor care emit amenzile, s-a constatat că într-o lună sunt emise 60.000 de amenzi pentru şoferii care au fost victimele unei erori sau nu au vrut să îşi cumpere rovinietă.

Spre deosebire de România, în statele europene există panouri de avertizare atunci când te apropii de un drum pentru care trebuie plătită o taxă specială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>