«

»

Jan 20

Avem nevoie de sector privat in Sanatate !

Evaluarile facute de comisia prezidentiala arata ca este nevoie de implicarea sectorului privat in sistemul de Sanatate, a declarat Presedintele Traian BASESCU la inceputul acestei saptamani, precizand ca noua lege in domeniu mizeaza pe filosofia ca o concurenta a unui sistem privat la sistemul public il obliga pe cel din urma la o crestere de performanta.

“Vreau sa fie foarte clar ca avem nevoie de sector privat in Sanatate. Evaluarile facute de comisia prezidentiala spun ca, daca s-ar deschide poarta catre privati la spitale, la asistenta medicala, salvarile acestea care ne lipsesc si pe care le tot cumparam si ar putea foarte bine fi cumparate de administratii locale, chiar de spitale private, s-ar mai lua din sarcina de pe umerii bugetului de stat”, a afirmat Traian BASESCU, la Realitatea Tv.

“O concurenta a unui sistem privat nu poate impinge sistemul public decat la o crestere de performanta. Asta e toata filosofia legii. O sa vedeti ca si spitalele sunt puse in concurenta cu sectorul privat. As vrea sa va dau un exemplu: sistemul a avut buget, da? Pai, numai anul acesta, peste bugetul alocat, care a fost de circa cinci miliarde, in diverse etape de rectificare a bugetului, s-au mai dat inca doua miliarde de lei – ca la medicamente, ca la spitale, ca la sistemul de urgenta. Deci, este un sistem impredictibil din punct de vedere al costurilor si, practic, foarte greu de controlat. Ori, singurul lucru care-l face sa se eficientizeze si din punct de vedere costuri este concurenta”, a adaugat Presedintele.

Ce schimbari aduce noua lege a sanatatii?

Doua mari schimbari se prefigureaza in sistemul de sanatate autohton. Prima dintre ele se refera la transformarea spitalelor existente din unitati publice in fundatii autonome care sa poata sa isi desfasoare activitatea in mod independent. A doua se refera la infiintarea unor case private de sanatate care sa preia rolul CNAS si care isi vor atrage propriii asigurati in baza pachetului de baza.

Asadar, potrivit noii legi a sanatatii, aflata in dezbatere publica in aceasta luna, contributiile pentru sanatate vor fi transferate catre case nationale de asigurari de sanatate create in sistem privat, sub forma unor contracte de asigurari sociale.

Astfel, casele de asigurari de sanatate actuale vor fi inlocuite de companii de asigurari de sanatate private, pentru care romanii vor putea sa opteze la incheierea contractului de asigurari sociale, pentru a beneficia de serviciile medicale de baza stabilite de CNSAS prin contractul-cadru.

In afara posibilitatii de a-si alege asiguratorul, beneficiarii isi vor putea alege si furnizorii de servicii medicale, medicamentele si dispozitivele medicale.

Cuantumul contributiilor va ramane la 10,7% pentru angajati si 5,5% pentru pensionari, respectiv la 5,2%, pentru angajator.

Mai mult, aceasta lege va obliga pacientii sa plateasca serviciile medicale in cazul vizitelor la medicii de familie sau la specialisti, asa-numita coplata. Aceasta suma se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru, cu mentiunea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate, potrivit proiectului de lege.

Coplata reprezinta contributia personala a pacientului la serviciile medicale din pachetul de servicii de baza (consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii), in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si a fost stabilita la maxim 600 lei anual, prag peste care asiguratii vor beneficia de servicii medicale gratuite.

De asemenea, proiectul de lege prevede si posibilitatea functionarii unor forme voluntare de asigurare a sanatatii, insa participarea la acestea nu exonereaza de obligatia de a plati contributia pentru asigurarea sociala de sanatate. Definirea pachetului de baza va facilita introducerea sistemului de asigurari complementare, proiectul urmarind eliminarea mecanismului de plati informale din sistemul sanitar si scaderea presiunii pe unitatile medicale.

Reformarea sistemului de sanatate a fost si una dintre cerintele Fondului Monetar International, care a cerut Guvernului sa propuna un plan coerent in aceasta directie.

Toate aceste solutii sunt sustinute de ani buni si de specialistii din piata de asigurari si nu numai, ca o modalitate de degrevare a bugetului de stat si finantare a asigurarilor sociale, de responsabilizare a pacientilor, precum si de impulsionare a sistemului de asigurari complementare, care sa completeze, la standarde ridicate, asigurarile de stat.

Prin urmare, este esentiala implicarea sectorului privat in reforma sanatatii, in conditiile in care sistemul medical nu mai poate fi sustinut exclusiv de stat, cu atat mai mult cu cat aceasta va conduce la o crestere a gradului de competitie intre furnizorii de asigurari si la un control mai bun, la o gestionare optimizata a actului medical si a calitatii acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>