«

»

Jan 06

Ce sa faci daca ai avut un accident rutier cu o masina inmatriculata in alta tara ?

Ati fost pagubit intr-un accident rutier de un sofer al carui autoturism este inmatriculat intr-o tara straina? Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a va recupera daunele, asa cum sunt ei prezentati de Biroul asiguratorilor de autovehicule din Romania (BAAR).

1. Obtineti un document in care sa fie consemnate circumstantele in care s-a produs accidentul.

Acesta poate fi un Proces-verbal incheiat de organele de politie sau o Constatare amiabila de accident incheiata de cei doi soferi implicati. Indiferent de tipul documentului, el trebuie sa contina date despre autovehiculele implicate (numar de inmatriculare, marca, tipul autoturismului), date despre asigurari si despre soferi.

2. Obtineti o copie dupa documentul de asigurare Carte Verde al autovehiculului din strainatate.

Ar fi de dorit ca acea copie sa fie certificata pentru conformitate cu originalul de catre organul de politie.

Trebuie sa stiti ca este posibil ca pentru autovehiculele inmatriculate in unul din statele Spatiului Economic European (statele membre UE + Islanda, Liechtenstein si Norvegia), soferul sa nu poata prezenta un document de asigurare Carte Verde. BAAR atrage atentia ca intr-o astfel de situatie, trebuie sa aveti grija ca datele de identificare ale masinii sa fie indicate corect in Constatarea amiabila de accident sau in Procesul verbal incheiat de organul de politie.

3. Aflati corespondentul companiei de asigurari straine pe teritoriul Romaniei.

a. Daca detineti o copie dupa asigurarea Cartea Verde si aveti acces la internet. Puteti afla corespondentul din Romania al unei societati de asigurare din strainatate pe pagina de internet a BAAR, la sectiunea de Identificare corespondent, unde veti completa un formular.

b. In orice alta situatie. Luati legatura cu BAAR telefonic (0 21 319 13 02/03) sau pe e-mail (secretariat@baar.ro) si urmati instructiunile pe care le primiti.

4. Avizati corespondentul despre accident si cereti deschiderea dosarului de dauna.

Dupa ce ati aflat care societatea de asigurare din Romania este corespondentul celei straine, o veti aviza cu privire la accident si ii veti solicita sa deschida dosar de dauna. Trebuie sa anexati toate documentele pe care le detineti referitor la evenimentul rutier produs.

Corespondentul nu va putea sa se angajeze in plata daunelor pana nu primeste confirmarea de la asiguratorul strain ca polita soferului care v-a pagubit este valabila. Pana atunci, societatea de asigurare romana poate, cel mult, sa constate avariile autoturismului.

Daca asiguratorul din strainatate nu are un corespondent in Romania, gestionarea cazului de dauna se va face de BAAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>