«

»

Feb 22

Cresc daunele! Vom avea COD PORTOCALIU de inundaţii!

Autorităţile sunt în stare de alerta maxima! De la sfârşitul săptămânii, vremea ar urma sa se încălzeasca, iar topirea zăpezii ar putea lăsa loc unor inundaţii mai mari decat cele din anii trecuţi.

România a fost şocata de imaginile incredibile prezentate în ultimele zile de televiziuni. Sute de localităţi au fost izolate de munţii de zăpadă care au depăşit 3-4 metri.

În afară de eforturile zadarnice ale autorităţilor în a debloca drumurile, în absenţa parazăpezilor şi perdelelor de păduri tăiate cu inconştienţă de proprietarii terenurilor sub ochii închişi ai autorităţilor, acestea se tem că toată zăpada o sa se topească la un moment dat.

Vestea proastă este că încălzirea vremii ar putea începe chiar din acest week-end, astfel că stratul masiv de zăpadă care a îngropat România n-ar mai avea timp să se topească treptat.

Un val puternic de inundaţii ar putea afecta în primul rând agricultura, domeniu care a salvat creşterea economică din 2011.

“În funcţie de încălzirea bruscă a vremii, la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie, în sudul şi sud-estul României vom avea depăşiri ale cotelor de atenţie care înseamnă cod galben pentru noi. În funcţie de temperatura şi de cantitatea de precipitaţii, vom avea depăşiri ale cotelor de inundaţii care înseamnă cod portocaliu”, a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie.

“Continuarea ninsorilor creează probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii drumurilor şi a unor localităţi, dar aceasta va crea probleme şi după, dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor şi cu o posibilă suprapunere de ploi de primavară – aceasta va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni”, a scris, pe blogul său, Ion Iliescu, fostul preşedinte şi director al Consiliului Naţional al Apelor.

Specialiştii spun că, din cauza temperaturilor scăzute din ultima lună, pământul este îngheţat şi, în aceste condiţii, nu va putea să absoarbă topirea rapidă a zăpezii.

Cele mai grave situaţii se aşteaptă să se înregistreze în Lunca Dunării, în bazinul Jiului şi, mai ales, în bazinul Siretului. “În bazinul Siretului, din păcate, în ultimii 20 de ani s-au defrişat masiv versanţii Carpaţilor Orientali, ca urmare a privatizării pădurilor”, a declarat Ion Iliescu, care estimează „pierderi uriaşe şi pericole pentru oameni şi pentru localităţi”, vizate fiind, în special, judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, aceleaşi care suferă şi acum din cauza zăpezii.

Alături de inundaţii, este posibil să ne trezim şi cu alunecări masive de teren!

În acest moment, potrivit specialiştilor, singura soluţie o reprezintă evacuările masive. De la oameni la animale. Asta pentru că nu se mai poate face, practic, nimic !

Evitarea pierderilor materiale este mai dificilă, uneori imposibilă – acum important este să se diminueze pierderile de vieţi umane şi de animale !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>