«

»

Feb 22

Noi modificari in Strategia Națională pentru siguranța rutieră

Noul proiect al Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră 2011-2020 conține măsuri precum: interzicerea detectării radarelor sau șofatul fără carnet.

Prin acest proiect Guvernul urmează să:

  • interzică detectarea radarelor;
  • permită șoferilor să conducă și fără permis, însă la anumite ore speciale, pe anumite drumuri și bineînțeles cu un însoțitor;
  • crească taxele pentru proprietarii care dețin mai multe mașini;
  • condiționeze obținerea permisului auto de învățământul minim obligatoriu;
  • introducă obligativitatea permisului de conducere pentru mopede;
  • reducă durata de valabilitate a permisului auto de la anumite vârste;
  • interzică accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale.

Așa cum se procedează și în alte state ale Uniunii Europene, viitorii deținători ai unui permis de conducere vor avea dreptul ca, în anumite vehicule, intervale de timp și drumuri, să poată să conducă sub supravegherea unui insoțitor care va răspunde juridic solidar cu şoferul pentru corectitudinea cu care acesta conduce autovehiculul. Această procedură va putea fi implementată doar pentru cei care obțin pentru prima dată permisul de conducere și abia după ce viitorul șofer este supus unui proces de instruire și testare sub supravegherea însoțitorului.

“Permisul provizoriu de conducere”, premergător obţinerii permisului auto va fi valabil numai pe teritoriul României.

Condiționalitatea obținerii permisului auto de învățământul minim obligatoriu presupune, conform Legii educației, frecventarea învăţământul general obligatoriu de 10 clase care cuprinde învăţământul primar şi pe cel gimnazial.

De asemenea, va fi introdusă posibilitatea plății amenzii pe loc, pe bază de chitanță eliberată de agentul de poliție, astfel că o parte dintre aceste amenzi vor fi vărsate la bugetul de stat și nu cedate integral la bugetul local ca în prezent.

“Tichetul de contravenţie” va reprezenta o anexă la permisul de conducere unde vor fi evidențiate amenzile plătite. Neachitarea amenzii, deci lipsa acestui tichet va atrage suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata sumei respective.

Se vor majora gradual și durata de suspendare a permisului, cuantumul amenzii, existând însă posibilitatea reducerii duratei de suspendare a permisului dacă deținătorul optează pentru programele de reabilitare comportamentală, consiliere psihologică sau efectuarea unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere în cadrul unui spital.

Examenul pentru obținerea permisului de conducere va fi și el modificat urmând să fie mai amplu.

Autoritățile susțin că prin introducerea acestor noi reglementări se va reduce numărul de accidente și de pierderi de vieți umane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>