«

»

Feb 22

Se scumpeşte asigurarea obligatorie a locuinţei?

Potrivit portalului finanţiştii.ro, ieri, 21.02.2012, a avut loc o întrunire a Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), unde s-a discutat despre mai multe măsuri de revitalizare a activității companiei. Printre acestea, a fost adusă în discuție și o eventuală modificare a nivelului sumei asigurate pentru polițele de asigurare obligatorie ale PAID, precum și a comisionului de intermediere perceput de asiguratorii membri ai Consiliului de Administrație al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Aceste modificări urmăresc să asigure existența unui cadru necesar, astfel încât, dacă se produce un dezastru natural, să poată fi acordate despăgubirile. Lipsa unei capacități necesare asigurării despăgubirilor poate avea un impact negativ auspra întregii piețe a asigurărilor.

Odată cu majorarea sumei asigurate la asigurările minime obligatorii, vor crește și primele de asigurare pentru aceste polițe.

Aceste elemente ale asigurării locuinței pot fi modificate prin ordinul Preşedintelui CSA, iar criteriile pe baza cărora se vor realiza modificările vor ține cu siguranță de suprafața locuinței , costurile de înlocuire, dar și de rata inflației.

PAID a propus o nouă analiză a produselor de asigurare facultativă a locuințelor de pe piața romanească. Astfel, se vrea revenirea la prevederile inițiale de funcționare a PAID, ceea ce ar însemna ca asigurarea obligatorie a locuinței să fie distinctă de cea facultativă (polița facultativă în prezent o conține și pe cea obligatorie).

De asemenea, PAID dorește să interzică asiguratorilor care nu sunt membri ai Pool-ului să vândă polițe de asigurare a locuinței cu denumirea “PAD” sau ale sintagme derivate din aceasta, pentru a nu mai crea confuzie în rândul asiguraților.

“Aceste elemente pot fi folosite doar de societăţile acţionare PAID, exclusiv în legatură cu activitatea acestora de încheiere în numele PAID a asigurărilor obligatorii PAD”, este propunerea luată în discuţie de CA al PAID.

Conform ultimelor date publicate de PAID, la sfârșitul lunii ianuarie 2012, erau în vigoare un număr de doar 507.044 de polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, față de un maxim de 830.000 in iulie 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>