«

»

May 15

În curând vom avea o bază de date cu toate locuinţele asigurate din România

Momentan, autorităţile statului român nu au o statistică centralizată cu proprietarii care şi-au asigurat locuințele față de dezastre naturale prin polițe de asigurare facultativă.

Din momentul în care s-a modificat Legea asigurării obligatorii a locuintei și s-a acceptat ca obligația de asigurare să fie îndeplinită și prin cumpărarea de poliţe facultative, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), nu a mai putut ține evidența locuințelor asigurate.

De aceea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) vrea să creeze o bază de date centralizată care să conţină informaţii despre toate locuințele din România pentru care s-au încheiat poliţe de asigurare obligatorii sau facultative.

„Autoritatea noastră a iniţiat demersurile necesare implementării unei baze de date care să cuprindă toate asigurările de locuinţă încheiate, atât cele obligatorii încheiate de PAID, cât şi asigurările facultative, încheiate de ceilalţi asigurători care activează pe piaţă, termenii şi modalităţile de comunicare a informaţiilor urmând să fie stabilite prin norme emise de catre CSA”, se arată într-un document oficial trimis de CSA la Parlament, pe adresa Biroului Permanent al Senatului, la data de 19 aprilie 2012.

Crearea acestei baze de date este justificată deoarece după implementarea Legii nr. 268/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, s-au constatat unele deficienţe în ceea ce priveşte schimbul de informaţii dintre societăţile de asigurări , PAID şi autorităţile administraţiei publice locale.

„Considerăm că este necesară completarea dispoziţiilor legii menţionate în sensul instituirii unei obligaţii pentru societăţile de asigurări care încheie asigurări obligatorii sau facultative ale locuinţelor care includ şi riscurile obligatorii să transmită lunar informaţiile către autorităţile administraţiei publice locale”, se afirmă în expunerea de motive a proiectului de lege.

Mai mult, se dorește ca acei asiguratori care nu işi vor îndeplini această obligaţie să fie amendaţi de CSA, la sesizarea primarilor, cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.

La finalul anului 2011 , aproape 60% din cele 8,39 de milioane de locuinţe din Romania, 4,97 milioane erau asigurate, din care peste 4,4 milioane prin poliţe facultative şi doar 574.000 prin poliţe ale PAID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>