«

»

Feb 08

Inspecția tehnica la R.A.R. se va putea face şi pentru mașinile înmatriculate în alte state

O veste bună pentru proprietarii de mașini înmatriculate în alte state, dar care sunt folosite perioade mai lungi pe teritoriul României. Aceștia vor putea să efectueze inspecția tehnică în România, operațiune ce a fost interzisă prin lege până acum.

Conform unei Ordonanțe ce a fost recent aprobată de Guvern, această procedură se va putea realiza începând cu luna aprilie a acestui an.

Modificarea vine ca o reacție a autorităților, după ce au constatat că în România există un număr foarte mare de mașini înmatriculate în alte state, dar care circulă pe teritoriul țării perioade lungi de timp.

S-a luat în considerare faptul că, pe perioada folosirii acestor vehicule pe teritoriul României, există posibilitatea expirării inspecției tehnice periodice acordată de statul unde mașina este înmatriculată. Astfel, efectuarea inspecției tehnice atunci când este deja expirată presupune costuri, dar și riscuri suplimentare. Costurile sunt date de cheltuielile ce se realizează pentru a deplasa mașina până în statul în care aceasta este înmatriculată, iar riscurile sunt date de deplasarea pe o distanță destul de lungă într-un vehicul a cărui inspecție tehnică nu este valabilă, ceea ce înseamnă că poate prezenta numeroase defecțiuni.

Din cauza faptului că, de cele mai multe ori, proprietarii acestor mașini au ales să circule în continuare cu ele chiar dacă inspecția tehnică nu era valabilă, afectând astfel siguranța rutieră, autoritățile române au hotărît modificarea legii.

Proprietarii vehiculelor înmatriculate în alte state, fie ele persoane fizice sau juridice, vor putea realiza inspecția tehnică periodică a acestora în România, însă aceasta va avea doar valabilitate națională; recunoașterea de către alte state se realizează în funcție de legislația națională a acestora.

Această ordonanță modifică și termenul în care mașinile de transport marfă cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone trebuie să efectueze inspecția tehnică periodică a mașini. Astfel, acest termen se reduce de la doi ani la un an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>