«

»

Oct 23

Riscuri acoperite si despagubirile platite pentru asigurarea RCA

Asigurarea de raspundere civila auto acopera doar daunele provocate de asiguratul vinovat de accident catre o parte terta.

Asadar daune produse autoturismului, bunurilor si persoanelor aflate in vehicolul celui pagubit. Pentru a acoperi si daunele produse masinii apartinand partii vinovate dintr-un accident, este nevoie de o asigurare cu acoperire tip CASCO.

Riscurile acoperite de polita RCA sunt urmatoarele:

  1. vatamari corporale sau deces
  2. pagube materiale
  3. pagube ca si consecinta a imposibilitatii de folosire a vehiculului avariat
  4. cheltuielile de judecata a persoanei prejudiciate

Despagubirile oferite de asigurator in cazul pagubelor materiale incepand cu ianuarie 2010 sunt: pana la 500.000 euro (750.000 euro in 2011), iar in cazul vatamarilor corporale si deces: 2,5 mil. euro (3,5 mil. euro in 2011), indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Despagubirea se efectueaza de catre compania de asigurare in cel mult 15 zile de la data la care acesta a incheiat investigatia necesara pentru evaluarea sumei sau de la data primiri unei hotarari judecatoresti definitive privind suma de despagubire de catre asigurator.

In caz de dauna totala procedeul de despagubire este urmatorul: asupra valori de nou a autoturismului, care se ia din cataloagele de preturi, se aplica uzura, conform conditiilor de asigurare RCA, rezultand suma asigurata a autoturismului.

Exista anumite cazuri in care este nevoie ca despagubirile sa fie stabilite printr-o hotarare judecatoreasca:

  • daca exista pretentii de despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului avariat ori distrus,
  • daca se cere despagubirea pentru acte sau hartii de valoare, bijuterii, obiecte de arta sau bani;
  • daca nu se poate stabili persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului, imprejurarile si cauzele ce au provocat accidentului, precum si la cuantumul prejudiciilor produse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>