«

»

Jul 25

Sanctiuni aplicate pentru lipsa politei RCA

Potrivit Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, “persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania,au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta”.

Lipsa poliţei de asigurare RCA se sancţioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei.

De asemenea, se ia masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare se retrag(conform art. 112, alin 1, lit. s, respectiv art. 112, alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In cazul in care constata lipsa politei RCA, politistul rutier va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Certificatul de inmatriculare va fi restituit in momentul prezentarii documentului privind incheierea asigurarii .

Ordonanta de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate a introdus posibilitatatea suspendarii din oficiu a inmatricularii autovehiculelor.

Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, din cadrul Politiei,pe baza informatiilor trimise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va compara parcul de autovehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile privind incheierea politelor RCA.

La implinirea termenului de 90 de zile de la data expirarii a asigurarii, se poate suspenda de drept inmatriculareavehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor va aduce la cunostinta proprietarului vehiculului in scris suspendarea.

Contactati-ne pe www.rca-deal.ro pentru mai multe detalii.

In momentul in care proprietarul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii a asigurarii,suspendarea inmatricularii va inceta.

Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata in conditiile Ordonantei de urgenta nr. 189/2005 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>