«

»

Oct 26

Sistemul BONUS-MALUS

Incepand cu luna Ianuarie a anului 2010, asiguratorii RCA au adaugat un nou sistem de punctaj, numit sistemul bonus-malus.Acesta este un sistem prin care asiguratul RCA se incadreaza intr-una din clasele de bonus sau de malus in functie de numarul de accidente provocat pe o anumita perioada de referinta care este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei.

Acest sistem este format din 8 clase de malus si 14 clase de bonus plus categoria de baza, care este atribuita unui asigurat nou fara asigurare anterioara.

In situatia in care asiguratul detine mai mult de un autovehicul, sistemul bonus-malus se aplica separat pentru fiecare dintre acestea. In cazul vanzarii sau radierii unui autovehicul si a achizitionarii altuia, noua clasa bonus-malus va fi stabilita in functie de clasa de care asiguratul a beneficiat anterior. Daca un sofer detine o polita RCA pe care este trecut, de exemplu clasa bonus-malus B1, si acesta cumpara un nou autoturism fara a-l vinde pe celalalt, noul autoturism va fi incadrat in clasa B0.

Un foarte mare avantaj al sistemului bonus-malus, este acela ca soferii vor fi obligati sa devina mult mai atenti, mult mai disciplinati. Fiecare asigurat va sti cu cat va avea de platit mai mult pentru polita in cazul in care va fi implicat in vreun accident; prin urmare, acesta va deveni mult mai atent si responsabil.

Un client care incheie o polita de asigurare pe o perioada de sase luni, si dovedeste ca in anul precedent nu a fost implicat in nici un accident, acesta va avea o reducere de 5% din costul politei de asigurare RCA,iar pe un an va avea reducere de 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>